Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Prognozowany wzrost produkcji mięsa w krajach UE, USA i Rosji

Joanna Kawka

Według raportu FAO z października br., w 2015 r. światowa produkcja mięsa wzrośnie o 1,1% do 318,8 mln ton. Wzrost produkcji dotyczyć będzie przede wszystkim mięsa drobiowego (o 1,5%) oraz wieprzowego (o 1,3%). Wzrost produkcji mięsa wołowego, a także owczego i koziego będzie dużo skromniejszy i wyniesie odpowiednio 0,3% oraz 0,9%. Największe wzrosty produkcji odnotują kraje UE, Stany Zjednoczone oraz Rosja.

W 2015 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,5 mln ton mięsa (9,6% produkcji), tj. o 0,6% mniej niż w 2014 r. Zwiększy się jedynie handel mięsem wołowym (+0,5%), spadnie zaś wszystkimi pozostałymi gatunkami mięsa. Najwięcej do światowego handlu trafi mięsa drobiowego (12,6 mln ton), a ponadto wołowiny (9,7 mln ton), wieprzowiny (7,0 mln ton) oraz mięsa owczego i koziego (1,0 mln ton). Konsumpcja mięsa ogółem wzrośnie o 1,1% do 317,7 mln ton, natomiast spożycie przypadające na jednego mieszkańca na świecie wyniesie 43,4 kg/osobę (wzrost o 0,1%). Spożycie ogółem mięsa w krajach rozwijających się zwiększy się o 0,6% do 200,2 mln ton, natomiast w krajach rozwiniętych wzrośnie o 1,9% do 117,5 mln ton.

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: