Bakterie salmonelli to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Salmonella często pojawia się w surowym mięsie (zwłaszcza drobiowym), jajach, mleku i przetworach mlecznych, rozmrożonych lodach, źle przygotowanych potrawach. Jest groźna, ponieważ może być przyczyną zakażenia narządów wewnętrznych, czy zapalenia stawów.
Albania zatrzymała 26 ton mięsa drobiowego importowanego z Brazylii. W pobranych próbkach mięsa albańskie władze weterynaryjne wykryły salmonellę.
Jak dowiedziała się Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz władze sanitarne (Food National Authority) wszczęły postępowanie, które na razie obejmuje albańską firmę, która sprowadziła drób z Brazylii. Wiadomo także, że portem odbioru było miasto Durres. Przedstawiciele władz albańskich w oficjalnym komunikacie twierdzą, że od momentu pojawienia się wątpliwości dotyczących jakości brazylijskiego mięsa regularnie kontrolują import z tego kraju.
Brazylia jest największym eksporterem mięsa drobiowego na rynek albański.
Źródło: KIPDiP