Światowa produkcja wieprzowiny w 2017 roku spadnie o 0,8% do 114,7 mln ton – zakłada prognoza FAO. Będzie to już trzeci spadkowy rok z rzędu. Sytuacja w Chinach, które są największym producentem wieprzowiny na świecie, będzie miała największy wpływ na rynek.
Chińczycy wprowadzili restrykcyjne przepisy środowiskowe, które zmuszają producentów trzody chlewnej do relokacji lub zamknięcia działalności. W konsekwencji produkcja wieprzowiny w Chinach spadnie o 3,9% do 49,8 mln ton. Przeprowadzana restrukturyzacja podniesie efektywność oraz skalę produkcji trzody chlewnej w tym kraju.
W USA przewidywany jest znaczny wzrost produkcji wieprzowiny o 4,6 % do 11,8 mln ton. Międzynarodowy popyt również wpłynie na wzrost produkcji wieprzowiny w Brazylii i Kanadzie.
Korzystna sytuacja na rynku światowym nie zwiększy jednak produkcji w Unii Europejskiej, która utrzyma poziom produkcji z ubiegłego roku ok. 23,3 mln ton. Głównym powodem tej sytuacji będzie wcześniejsza redukcja stada macior i związany z tym niedobór prosiąt na rynku.
Wysoki popyt na wieprzowinę na świecie będzie stymulował eksport w takich krajach jak USA, Brazylia i Kanada, podczas gdy wysokie ceny oraz ograniczenia produkcyjne nie spowodują dalszego wzrostu eksportu z krajów UE.
Prognoza przewiduje wzrost eksportu ze Stanów Zjednoczonych o 8,4% do 2,5 miliona ton głównie na rynki Chin i Meksyku. Eksport brazylijski wzrośnie o 10%, a kanadyjski o 3,6%, głównie na rynki azjatyckie, które stały się otwarte po wyeliminowaniu wykorzystywania przy produkcji tuczników stymulatora wzrostu – raktopaminy.
Źródło: KIPDiP