Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Kurczaki karmiono tłuszczami do produkcji smarów? „Branża mięsna jest tu ofiarą”

Redakcja

- Podczas potężnej operacji Centralnego Biura Śledczego Policji przeszukano w ubiegłym tygodniu kilkadziesiąt zakładów produkujących paszę do karmienia drobiu. Śledczy mają dowody, że polskie kurczaki i kaczki dostawały w pożywieniu oleje techniczne, przeznaczone do produkcji smarów i biopaliw. Małżeństwo, które techniczne kwasy tłuszczowe sprowadzane z Rosji, Ukrainy i Malezji sprzedawało producentom pasz jako tłuszcze paszowe, zostało aresztowane – poinformował dzisiaj portal Wirtualna Polska. Co na to branża mięsna?

Czytaj więcej...

Niemcy ani myślą zrezygnować z jedzenia kiełbasy

Redakcja

Pomimo medialnego prania mózgu, dla 84% Niemców kiełbasa i szynka nadal będą ważną częścią diety. Pokazują to aktualne dane z sondażu przeprowadzonego przez firmę badawczą Kantar na zlecenie Federalnego Związku Niemieckich Producentów Kiełbas i Szynki (BVWS). 

Czytaj więcej...

Szwajcarzy odrzucają pomysł zakazu hodowli przemysłowej

Redakcja

W niedzielę szwajcarscy wyborcy odrzucili w referendum propozycję zakazu hodowli przemysłowej, co wiązałoby się z zaostrzeniem i tak już surowych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt. Rządowa aplikacja VoteInfo wykazała wstępny wynik 62,86% głosów przeciwko propozycji poddanej referendum w ramach szwajcarskiego systemu demokracji bezpośredniej, która zakładała konstytucyjną ochronę „godności zwierząt hodowlanych”, takich jak bydło, kurczaki i świnie.

Czytaj więcej...

Roślinne zamienniki mięsa to kolejna utopia. WHO potwierdza, że podróbki to nie jest samo zdrowie

Redakcja

Raport WHO z 2021 roku klasyfikuje roślinne zamienniki mięsa jako żywność wysoko przetworzoną. Zdecydowana większość z nich ma bardzo skomplikowany skład. Znajdziemy w nich groźnie brzmiące nazwy takie jak metyloceluloza czy karagen. W szczególności ten ostatni może budzić wiele wątpliwości. Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że karagen może powodować stan zapalny jelit, uszkodzenie błony śluzowej układu pokarmowego, a nawet przyczyniać się do insulinooporności czy cukrzycy.

Czytaj więcej...

Będą otwierać sklepy z dziczyzną

Redakcja

Większą promocję polskiej żywności pochodzącej z łowiectwa zapowiedział w Pułtusku wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk. – Wspólnie z Lasami Państwowymi będziemy otwierać sklepy pod nazwą „Dobre z lasu” – zapowiedział podczas otwarcia I Mazowieckiego Konkursu Kuchni Myśliwskiej i Łowieckiej.

Czytaj więcej...

Chcą wyrzucić nam mięso z talerza. Zaczęli od zakazu reklamowania

Redakcja

Zakaz reklamy mięsa ma obowiązywać od 2024 roku. Na razie dotyczy to tylko holenderskiego miasta Haarlem. Inicjatywa partii GroenLinks spotkała się nie tylko z oporem przedstawicieli branży mięsnej, ale również profesora prawa Hermana Bröringa z Uniwersytetu w Groningen, który stwierdził, że taki zakaz godzi w wolność słowa i może skutkować wieloma pozwami ze strony producentów i sprzedawców.

Czytaj więcej...

Branży mięsnej grozi zapaść. Ekonomiczno-ideologiczny walec zmiażdży polską produkcję?

Redakcja

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) po sytuacji kryzysowej jaką wywołały przerwy w dostawach dwutlenku węgla przyjrzała się sytuacji ekonomicznej przedsiębiorców branży mięsnej. Wszyscy podkreślają, że produkcja na każdym etapie, od hodowcy, poprzez ubojnie, aż po producentów mięsa i wędlin, staje się coraz mniej rentowna. Branże może dotknąć kryzys, jakiego nie widzieliśmy od lat. Wszystko spowodowane jest rosnącymi cenami wszystkich nośników energii. W niektórych przypadkach wzrosły one kilka, a nawet kilkanaście razy, co oznacza koszty prowadzenia działalności większe nawet o 100 milionów złotych rocznie. 

Czytaj więcej...

Branża mięsna czeka na konkrety odnośnie CO2. Czy będzie drożej?

Redakcja

- Cieszą nas zapowiedzi wsparcia samych rolników, jednak co stanie się z producentami i przetwórcami? Wszystkie sygnały, jakie docierają od zrzeszonych przez UPEMI przedsiębiorców, wskazują na jedno: nie wiemy co robić dalej. Zarówno ubojnie jak i producenci nie są technicznie przygotowani na gromadzenie dużych ilości CO2, który jest produktem „ubocznym” procesu produkcji nawozów. Nawet najwięksi producenci mogą zapewnić sobie zapasy na kilka lub kilkanaście dni – przestrzega Wiesław Różański - prezes zarządu UPEMI.

Czytaj więcej...

Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny będzie bezpłatne

Redakcja

- W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) – nie ma podstawy do pobrania opłaty za samo przeprowadzenie badania mięsa lub tuszy na obecność włośni – czytamy w komunikacie ministerstwa rolnictwa.

Czytaj więcej...

Czy ktoś szykuje nam kryzys żywnościowy na ogromną skalę? Będzie problem z odbiorem żywca?

Redakcja

- Ograniczenie dostaw amoniaku lub ich całkowity brak spowoduje ogromne perturbacje prowadzące do wstrzymania nawet 90% produkcji mięsa wieprzowego i drobiowego oraz zakłóceń w całym łańcuchu produkcji żywności. Powyższe będzie skutkowało również brakiem możliwości odbioru żywca od hodowców – przestrzega Krajowa Rada Drobiarstwa.

Czytaj więcej...

Rzeźnie bez dwutlenku węgla i ciekłego azotu? Niebawem mogą być wstrzymane uboje

Redakcja

Wstrzymanie produkcji w Grupie Azoty i spółce Anwil to nie tylko problem z dostawami nawozów, ale również dwutlenku węgla, niezbędnego dla przemysłu spożywczego. Producenci mięsa i hodowcy są przerażeni. - Na 5-6 dni starczą zapasy CO2 w zakładach mięsnych. Później mogą być wstrzymane uboje trzody i drobiu – przestrzega Witold Choiński ze związku Polskie Mięso. Przerażony takim stanem rzeczy jest również Wiesław Różański z Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. 

Czytaj więcej...

Bezkarna nagonka na polskie mięso na arenie międzynarodowej. Czy polskie władze zareagują?

Redakcja

W ostatnich tygodniach w mediach polskich i zagranicznych ukazywały się artykuły dotyczące oszustwa, jakiego rzekomo miała się dopuścić polska firma, współpracująca z francuskimi organizacjami charytatywnymi, która wysyłała do Francji, w ramach l’épicerie solidaire, złej jakości mięso. W telewizji France 2 padło oskarżenie, iż mięso z Polski „zawierało w sobie przemielone kości i podroby”, a informacja ta trafiła do milionów odbiorców, niewątpliwe utrwalając wśród tamtejszych widzów negatywny obraz żywności pochodzącej z Polski.

Czytaj więcej...