Rosja doświadcza obecnie kryzysu nadpodaży mięsa wieprzowego. Jest to spowodowane utratą rynków eksportowych przez wrogie działania wojenne wobec Ukrainy. W tym roku na rynek krajowy Rosji ma trafić 250 000 dodatkowych ton wieprzowiny.
Średnie spożycie mięsa per capita we Francji w 2021 r. wyniosło 85 kg. To o 1% więcej niż rok wcześniej. Wszystko to w obliczu nagonki „klimatycznej” jaka odbywa się na produkcję i konsumpcję mięsa.
Konsumenci coraz mocniej trzymają się za portfele, co ma odzwierciedlenie w ich decyzjach podczas zakupów. W pierwszej połowie roku Niemcy kupili o 12 proc. mniej mięsa i kiełbasy niżeli w analogicznym okresie ubiegłego roku.
We Francji jednak nie wejdą w życie surowsze przepisy dotyczące nazewnictwa substytutów mięsa. Sąd uznał, że okresy przejściowe dla producentów zamienników mięsa są zbyt krótkie i mogą oni nadal stosować w swojej ofercie nazwy takie jak mleko sojowe czy wegańskie kotlety schabowe.
Mięso w 100 gramach dostarcza 18% energii oraz 25% wysokiej jakości białka spożywanego przez ludzi na całym świecie. Oprócz tego jest ważnym źródłem mikro- i makroelementów, w tym witamin z grupy B, które występują głównie w mięsie. Jednak mimo tak istotnej roli mięsa w globalnym bezpieczeństwie żywnościowym wiele pseudoekologicznych instytucji, posługując się fałszywymi danymi wskazuje, że pasze, którymi karmi się zwierzęta gospodarskie mogłyby się przysłużyć ludziom w większym stopniu niż uzyskane mięso.
Papież Franciszek prosi młodych ludzi o spożywanie mniejszej ilości mięsa, aby lepiej dbać o środowisko. W liście do uczestników Konferencji Młodzieży Unii Europejskiej w Pradze, papież wezwał, abyśmy „przełamali ten autodestrukcyjny trend” konsumpcjonizmu i potraktowali priorytetowo zrównoważony rozwój.
Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP z niepokojem przyjęło projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie nowych stawek opłat za czynności wykonywane przez Inspekcję Weterynaryjną. Zgodnie z nim branżę czeka znaczący wzrost opłat za nadzór nad ubojem oraz nowe opłaty za czynności administracyjne. Po proponowanych zmianach koszt nadzoru nad ubojem wzrośnie w zależności od rodzaju ubijanego zwierzęcia od 2 do aż 107% procent!
We Francji rząd zaostrzył przepisy dotyczące stosowania oznaczeń produktów zwierzęcych w produktach wegańskich.Od 1 października przetworzona żywność oparta na białkach roślinnych nie będzie już dopuszczona do obrotu z oznaczeniami odnoszącymi się do gatunków lub grup zwierząt, a także do morfologii lub anatomii zwierząt.
Według analizy brytyjskiej organizacji AHDB, produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej wyniosła w marcu dwa miliony ton, co oznacza spadek o 7% w porównaniu z analogicznym okresem 2021 r. Daje to produkcję w pierwszym kwartale na poziomie 5,85 mln ton, co oznacza spadek o 5% rok do roku.
- Słuchajcie, mniej jedzmy, żeby milionerzy mogli więcej latać prywatnymi odrzutowcami. Janusz Filipiak, prezes firmy Comarch ma majątek szacowany na 750 milionów złotych. Ostatnio przyznał, że boi się zmian klimatu. Według niego źródłem problemu nie jest jego styl życia, tylko fakt, że ludzie o mniejszych dochodach „żrą” za dużo mięsa – komentuje wypowiedź Janusza Filipika organizacja Greenpeace Polska.
Ogromna populacja, powiększająca się klasa średnia, silna urbanizacja i związana z tym utrata ziemi sprawiają, że ludzie w Chinach są bardzo zaniepokojeni bezpieczeństwem żywnościowym w przyszłości. Dlatego mięso hodowlane zostało uwzględnione w pięcioletnim planie chińskiego ministerstwa rolnictwa.
- Aby ocalić świat, musimy obniżyć emisję CO2 do zera. Jak? Jednym z największych źródeł emisji jest mięso, a to ludzie, którzy zarabiają mniej, konsumują jego kolosalne ilości, trzeba więc drastycznie podnieść im ceny – uważa prof. Janusz Filipiak, prezes Comarchu, jeden z najbogatszych Polaków i właściciel klubu sportowego Cracovia.
Rynek wieprzowy odnotował spadek eksportu o 7% w odniesieniu do roku ubiegłego (643 mln euro). Natomiast w tym samym czasie do Polski przywieziono produktów wieprzowych o łącznej wartości 707 mln euro (368 tys. ton). Te dane są niepokojące, zwłaszcza, że sytuacja na rynku trzody chlewnej w Polsce jest skomplikowana. Co więcej na rynek Polski sprowadzamy prawie dwa razy tyle mięsa wieprzowego, ile sprzedajemy (665 tys. ton).
Podczas spotkania członków stowarzyszenia niemieckich producentów trzody chlewnej ISN, sekretarz stanu Silvia Bender z Federalnego Ministerstwa Rolnictwa dała do zrozumienia, że jej celem jest znaczne zmniejszenie spożycia mięsa przez niemieckich konsumentów w przyszłości. Z punktu widzenia Bender, Niemcy jedzą około dwa razy więcej mięsa niż jest to wskazane przez lekarzy i naukowców. - To również szkodzi klimatowi i środowisku – przekonywała sekretarz stanu. Powiedział to do 250 hodowców trzody chlewnej, którzy jak łatwo się domyślić, skwitowali tę wypowiedź okrzykami niezadowolenia.
Najnowsza analiza wykazała, że na przełomie maja i czerwca br. art. spożywcze przeważnie kupowane na grilla zdrożały o 18,1% rdr. Wśród nich najmocniej poszła w górę podstawowa kategoria, czyli mięso i kiełbasy – o 22,6%.
Prezes niemieckiej Agencji Ochrony Środowiska proponuje obniżenie do zera podatku VAT na owoce, warzywa i produkty zbożowe. Na późniejszym etapie planuje się drastyczną podwyżkę podatku VAT od mięsa.
W tym roku Chiny pozostają największym na świecie producentem i importerem wieprzowiny. Unia Europejska jest największym światowym eksporterem wieprzowiny z wywozem na poziomie 4,8 mln ton.
Aktywność Europejskiej Inicjatywy Obywatelskiej End The Slaughter Age („Świat bez rzeźni”) zbiega się bowiem w czasie z informacjami o rosnących problemach finansowych firm obiecujących tanią i masową produkcję mięsa komórkowego. Okazało się bowiem że produkcja ta nie jest ani tania, ani ekologiczna, ani nie poprawia dobrostanu zwierząt.