Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Skok na główkę do pustego basenu - czyli mit syntetycznego mięsa

Redakcja

Pomysł wytwarzania sztucznego mięsa, rzucił w zeszłym wieku Winston Churchill. Na prezentację pierwszego produktu z hodowli komórkowej trzeba jednak było czekać do 2013 r. Pomimo tego, że koszt jego produkcji był gigantyczny, wydawało się, że właśnie połączono niemożliwe dotychczas do pogodzenia elementy: ograniczenie utrzymywania i zabijania zwierząt z wyżywieniem rosnącej liczby ludności na świecie, że rozwiązanie tzw. paradoksu mięsa (ang. meat paradox) czyli obiekcje etyczne, a jednocześnie chęć jedzenia mięsa jest na wyciągnięcie ręki. Dziś, po niemal 10 latach, optymizm ulatuje. Pomimo intensywnych badań i publikowanych w mediach doniesień o kolejnych przełomach, skala problemów związanych z produkcją sztucznego mięsa nie maleje.

Czytaj więcej...

Sylwia Spurek: Musimy zacząć wygaszać fabryki hodowli zwierząt. Starego rolnictwa nie da się uratować

Redakcja

- Zaproponowałam razem z moim think-tankiem Green REV Institute podwyższenie VAT na mięso, mleko i inne produkty odzwierzęce docelowo do 23 proc., bo jest to nie tylko logiczne, efektywne, ale też sprawiedliwe. Nie tylko nie powinniśmy dopłacać z naszych podatków do tego, co szkodzi, co generuje kolejne wydatki publiczne, ale przez elementy fiskalne ograniczać popyt na te produkty. Na razie dopłacamy miliardy do przemysłu rolnego, a potem wydajemy kolejne miliardy na niwelowanie skutków jego oddziaływania - kryzys klimatyczny, zdewastowana bioróżnorodność, choroby. Czy to jest celowe i gospodarne? – pyta europosłanka Sylwia Spurek.

Czytaj więcej...

Stek wołowy będzie jak kawior i szampan. Luksus na specjalną okazję

Redakcja

W artykule opublikowanym w duńskim dzienniku Berlingske, dyrektor generalny Danish Crown Group, Jais Valeur, snuje wizję rozwoju duńskich i europejskich trendów żywieniowych w nadchodzących latach. - Stało się dla mnie jasne, że sposób, w jaki konsumujemy i myślimy o mięsie, zmieni się zauważalnie w nadchodzących latach. Klimat staje się „licencją na produkcję” w Danii - mówi Jais Valeur. 

Czytaj więcej...

Do Polski trafia wieprzowina nawet z Nikaragui

Redakcja

Do końca sierpnia tego roku do Polski zaimportowano 384 615 ton mięsa wieprzowego wycenianego na 708 212 000 EUR. W tym czasie najwięcej wieprzowiny do Polski dostarczyli Belgowie – 119 656 ton o wartości 190 194 000 EUR i Niemcy – 101 364 ton o wartości 219 055 000 EUR.

Czytaj więcej...

Wciąż brakuje wiarygodnych ocen wpływu produkcji mięsa in vitro na środowisko

Redakcja

Duńscy naukowcy nie zakładają, że mięso in vitro wkrótce zagości na rynku. Według analizy aktualnych badań Duńskiego Instytutu Technologicznego (DTI) i literatury specjalistycznej, wiele pytań dotyczących masowej produkcji sztucznego mięsa wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Wymagane do tego stabilne i wydajne linie komórkowe nie są jeszcze dostępne. Ponadto pożywki nie zostały odpowiednio zbadane pod kątem zastosowania na dużą skalę i jednocześnie ekonomicznego.

Czytaj więcej...

Bruksela zamierza uderzyć w produkcję mięsa. Zerowy podatek VAT dla „zdrowej żywności”

Redakcja

Jak informuje Dziennik Gazeta Prawna, Unia Europejska chce zmiany stawek VAT na żywność. Zdrowa żywność, np. w postaci owoców i warzyw, miałyby być objęta zerową stawką podatku, a żywność o największym śladzie węglowym, czyli głównie mięso, zostałaby objęta standardową stawką VAT, która w Polsce wynosi 23%. Przy takiej polityce brukselskich dygnitarzy już niebawem popularny „schabowy” może stać się towarem luksusowym.

Czytaj więcej...

Lidl będzie promował rodzimą wieprzowinę

Redakcja

Dyskont Lidl ogłosił, że chce pomóc rodzimym rolnikom hodującym świnie, poprzez dodatkowe działania marketingowe. W najbliższym czasie we wszystkich ponad 3200 oddziałach prowadzone będą kampanie promujące sprzedaż produktów wieprzowych. Czy chodzi o Polskę? Oczywiście, że nie…

Czytaj więcej...

Katar szykuje się do sprzedaży mięsa z laboratorium. Amerykanie już kręcą biznes

Redakcja

Amerykański start - up Eat Just planuje zbudować w Katarze zakład produkcyjny „czystego mięsa”, czyli wytwarzanego w laboratorium prawdziwego mięsa bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt. Firma współpracuje ze wspieranym przez państwo Doha Venture Capital i Qatar Free Zones Authority. Nowy zakład będzie znacznie większy niż ten powstały w Singapurze i pozwoli wejść na nowe rynki.

Czytaj więcej...

Porozumienie branżowe do Biedronki: Kupujcie polską wieprzowinę z czerwonej strefy!

Redakcja

Porozumienie Branżowe ds. walki z ASF zwróciło się do władz sieci handlowej Biedronka z apelem dotyczącym konieczności  wprowadzania do obrotu mięsa wieprzowego z pozyskanego od świń pochodzących z III strefy ASF. Branża przekonuje, że mięso pozyskiwane z tych stref jest w kompleksowo przebadane poda kątem obecności wirusa ASF i jest bezpieczne dla konsumentów.

Czytaj więcej...

Lakoniczna odpowiedź ministerstwa ws. importu wieprzowiny. Kontrole mają charakter niedyskryminujący

Redakcja

W połowie sierpnia samorząd rolniczy wyraził zaniepokojenie faktem, iż polskie zakłady przetwórcze na masową skalę importują żywiec wieprzowy i mięso wieprzowe z Belgii i Niemiec. Oczekiwano, że ministerstwo sprawdzi czy mięso nie pochodzi ze stref ASF i czy ten towar podlega należytej kontroli. Resort rolnictwa w odpowiedzi nadesłał jedynie zapewnienie, że służby weterynaryjne zapewniają odpowiednią kontrolę, a przepisy w tym zakresie ściśle reguluje prawo unijne.

Czytaj więcej...

Niemieckie rzeźnie zmagają się z brakami kadrowymi. To zwiększa presje na rynku żywca

Redakcja

W Niemczech kilka dużych rzeźni narzeka na brak pracowników. Podobnie jak w szczytowym momencie kryzysu pandemicznego, dotyczy to szczególnie pracochłonnego rozbioru mięsa. Kilka rzeźni świń jak Westfleisch w Coesfeld i Oer-Erkenschwick, Tönnies, dawna ubojnia EGO i prywatna ubojnia Manten w Nadrenii zmagają się z problemami personalnymi. Ze względu na brak pracowników zakłady mięsne czasami działały tylko w systemie jednozmianowym lub produkcja była całkowicie wstrzymywana.

Czytaj więcej...

Chińscy inspektorzy sprawdzają francuskie rzeźnie. Ponoć nie mają dobrych intencji

Redakcja

Francuskie rzeźnie będą sprawdzane przez chińskich inspektorów. Zaniepokojeni są producenci mięsa w tym kraju, ale też hodowcy świń z innych europejskich państw. Ewentualne zablokowanie importu francuskiej wieprzowiny ze strony Państwa Środka, skutkowałoby kolejnymi partiami taniej wieprzowiny, które trafiłyby na zdestabilizowany unijny rynek.  

Czytaj więcej...

W Wielkiej Brytanii nie ma kto ubijać świń. Potężne zatory w rzeźniach i groźba utylizacji zdrowych zwierząt

Redakcja

Brytyjski sektor trzody chlewnej boryka się z nadwyżką trzody chlewnej ze względu na brak personelu w rzeźniach i przetwórstwie mięsnym. Według przedstawiciela National Pig Association (NPA) dotyczy to łącznie 70 000 zwierząt. Jeśli rząd nie zainterweniuje, liczba ta będzie rosła o 15 000 zwierząt tygodniowo z powodu braku miejsca w chlewniach. - Jeśli nic się nie zmieni, zdrowe świnie będą musiały zostać zutylizowane – przestrzega dyrektor NPA, Zoe Davies.

Czytaj więcej...

Australia: Niskoemisyjne steki z bydła karmionego wodorostami

Redakcja

Dokarmianie algami bydła mięsnego zmniejsza w sposób znaczący emisję metanu. Zostało to już wykazane w badaniach naukowych w Stanach Zjednoczonych. Od niedawna wodorosty są również używane w paszach dla bydła w Australii. Firma FutureFeed zaprezentowała już niskoemisyjny stek wołowy. 

Czytaj więcej...