Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Chiny wyprodukują sobie wieprzowinę w Argentynie? Protest ekologów

Redakcja

Działacze na rzecz ochrony środowiska w zeszłym tygodniu wyszli na ulice Buenos Aires, aby zaprotestować przeciwko potencjalnemu porozumieniu między Argentyną a Chinami, które pozwoliłoby zwiększyć produkcję wieprzowiny w tym kraju Ameryki Południowej. - Porozumienie z Chinami będzie oznaczać opracowanie największego w historii Argentyny projektu uprzemysłowienia zwierząt w celu eksportu wieprzowiny do kraju, który zdecydował się przenieść produkcję (wieprzowiny) poza swoje terytorium z powodu afrykańskiego pomoru świń - uważają ekolodzy. 

Czytaj więcej...

Można zwalczyć ASF i wznowić eksport wieprzowiny do krajów azjatyckich

Redakcja

Belgia może ponownie eksportować wieprzowinę do Japonii. Zostało to ogłoszone przez Federalną Agencję Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FAVV). Japonia jest kolejnym krajem, który ponownie dopuszcza belgijską wieprzowinę po tym jak Belgowie uporali się z wirusem ASF. Belgian Meat Office nazywa ponowne otwarcie tego rynku ważnym sygnałem dla krajów trzecich.

Czytaj więcej...

W pierwszej połowie roku wzrósł unijny eksport wieprzowiny do krajów trzecich

Redakcja

Eksporterzy wieprzowiny z Unii Europejskiej sprzedali w pierwszej połowie 2021 r. więcej mięsa do krajów trzecich niż w analogicznym okresie roku poprzedniego, a nawet ustanowili nowy rekord ilościowy. Jak wynika ze wstępnych danych Komisji Europejskiej, w pierwszych 6 miesiącach br. z krajów wspólnoty wyeksportowano 2,96 mln ton mięsa, w tym produktów ubocznych z rzeźni o łącznej wadze 423 tys. t (o 16,7% więcej niż w I półroczu 2020 r).

Czytaj więcej...

Czy polscy rolnicy powinni obawiać się sztucznego mięsa? W państwowym instytucie pod Krakowem trwają przygotowania do masowej produkcji

Redakcja

W Państwowym Instytucie Badawczym w podkrakowskich Balicach powstaje sztuczne mięso. - Wiemy, że nadchodzi rewolucja. Chcemy być jej częścią - mówi pracująca tam biotechnolog, prof. Katarzyna Ropka-Molik. Jak czytamy w Gazecie Krakowskiej, korzyści z produkcji sztucznego mięsa są różne: etyczne (nie zabijamy zwierząt), ekologiczne (tradycyjna produkcja mięsa dewastuje środowisko), kulturowe i - w perspektywie - ekonomiczne.

Czytaj więcej...

Jak czytać mięsne etykiety?

Redakcja

Według danych literaturowych większość Polaków na początku lat 90. XX wieku odżywiała się na bardzo niskim poziomie, w drugiej połowie XX wieku nasze nawyki żywieniowe poprawiły się i ta tendencja uległa nasileniu w XXI wieku. Na jakość żywności mają wpływ cechy organoleptyczne, smak, zapach, barwa, konsystencja i wygląd, a także wartość odżywcza, właściwości funkcjonalne i bezpieczeństwo zdrowotne. Jednym z trendów, który wpływa na zachowania konsumentów i uwidocznił się na przestrzeni ostatnich lat jest LOHAS (Lifestyles of Health and Sustainability), polega na odejściu od tzw. „zachłannej konsumpcji”, i promuje zdrowy styl odżywiania (ekokonsumpcja). Oprócz Lohasów (osób utożsamiających się z powyższym trendem) jest też grupa osób, która zwraca uwagę na etykiety i skład produktów ze względów zdrowotnych. Alergicy poszukują informacji o alergenach, z kolei osoba która walczy z nadwagą zwraca uwagę na jego wartość odżywczą. 

Czytaj więcej...

Niemieccy hodowcy są wściekli i nawołują do bojkotu importowanej wieprzowiny. Mięso przyjeżdża nawet z Chile

Redakcja

Niemieckie stowarzyszenie hodowców trzody chlewnej ISN nawołuje do zgłaszania i piętnowania ofert sprzedaży taniej wieprzowiny z importu w sieciach handlowych. Wg organizacji, do Niemiec przyjeżdża wieprzowina nie tylko z Hiszpanii, ale nawet z Chile. I nie jest tu mowa o wykwalifikowanych specjałach, ale o standardowych elementach. Wszystko to w sytuacji gdy cena skupu tuczników nie gwarantuje kosztów pokrycia produkcji.

Czytaj więcej...

Volkswagen wycofuje mięso ze swojej największej stołówki. "To pomoże chronić środowisko"

Redakcja

Grupa Volkswagen ogłosiła w komunikacie prasowym, że wkrótce nie będzie już dań mięsnych w dużej stołówce w Wolfsburgu, gdzie znajduje się główna siedziba firmy. Zamiast władze tego chcą zaoferować wegetariańskie alternatywy i kilka rodzajów ryb. Już w przeszłości VW w swoich mniejszych stołówkach oferował jedynie dania bezmięsne.

Czytaj więcej...

Burger z fasoli nie smakuje? Podatek od mięsa zmusi do większego apetytu na roślinne imitacje

Paweł Hetnał

Założyciel największej na świecie firmy produkującej roślinne zamienniki mięsa twierdzi, że podatek od mięsa może skłonić ludzi do ograniczenia spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Szef Beyond Meat, Ethan Brown, powiedział BBC, że jest zwolennikiem podatku, z którego wpływy mogłyby być przeznaczane na działania, które niwelują w społeczeństwie negatywne skutki jedzenia mięsa. Podkreślił, że opodatkowanie spożycia mięsa może pomóc „rynkom wschodzącym” w inwestowaniu w białko roślinne. W tle oczywiście jest walka ze zmianami klimatycznymi…

Czytaj więcej...

Boczek od Animexu ze szkodliwym tlenkiem etylenu

Redakcja

- Mając na względzie szczególną troskę o bezpieczeństwo i wysoką jakość wszystkich wyrobów oferowanych konsumentom, zarząd Animex Foods podjął decyzję o wycofaniu z rynku wszystkich partii produktu „boczek wieprzowy wędzony”, do wytworzenia których wykorzystano choćby śladowe ilości dodatku zanieczyszczonego tlenkiem etylenu (ETO) – informuje Łukasz Dominiak, dyrektor ds. Public i Government Relations Animex Foods.

Czytaj więcej...

Zakaz eksportu wieprzowiny? Niemiecki gigant mięsny inwestuje w Hiszpanii

Redakcja

Firma Tonnies postanowiła rozbudować fabrykę, która powstaje w Calamocha w Hiszpanii. W rezultacie budżet na tę inwestycję został zwiększony o 30% do 100 mln euro. Decyzję podjęto na posiedzeniu zarządu, w którym uczestniczyli również przedstawiciele rządu Aragonii. Rezultatem będzie większa rzeźnia z załogą liczącą 1000 pracowników.

Czytaj więcej...

5 największych firm spożywczych na świecie inwestuje w mięso roślinne i hodowane komórkowo

Redakcja

Amerykańska agencja Bloomberg donosi, że firma Nestle, międzynarodowy gigant w obszarze produkcji żywności, podejmuje działania we współpracy z izraelskim startupem Future Meat, który opracowuje mięso z hodowli komórkowej. Nestle będzie najprawdopodobniej pracować nad produktami łączącymi roślinne mięsa z własnej oferty oraz tzw. czyste mięso, wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych.

Czytaj więcej...

Mięso z laboratorium coraz bardziej popularne

Redakcja

Izraelski startup Future Meat Technologies zbuduje komercyjny zakład produkcyjny mięsa z laboratorium w Stanach Zjednoczonych. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi).

Czytaj więcej...

Zakaz promocji mięsa ma zrobić miejsce dla tanich produktów wegańskich

Redakcja

- Czasami można odnieść wrażenie, że działania organizacji pozarządowych zmierzają do zakazu produkcji mięsa lub doprowadzeniu do sytuacji kiedy stanie się ono dobrem luksusowym. Stracą na tym na pewno rolnicy i konsumenci. Zyskają ci, którzy będą produkować tanie wegańskie i wegetariańskie zamienniki udające produkty mięsne –mówi Jerzy Wierzbicki z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych. 

Czytaj więcej...

Produkcja mięsa z próbówki nabiera rozpędu

Redakcja

W mieście Rehovot w Izraelu otwarto pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa hodolwanego, należący do startupu Future Meat Technologies. Jednostka produkuje codziennie 5000 burgerów i od przyszłego roku jest gotowa wysyłać swoje produkty do amerykańskich detalistów.

Czytaj więcej...

Czy mięso zostanie wyparte z naszej diety przez jego substytuty?

Redakcja

Mięso to niezbędny składnik diety człowieka. Cechuje je wyjątkowy skład chemiczny, wartość odżywcza i fakt że jest źródłem pełnowartościowego białka o korzystnych proporcjach aminokwasów. Białko mięsa zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do syntezy białek ustrojowych, umożliwia wzrost i rozwój organizmu, odbudowę komórek, jest ważne w procesach obronnych, przy gojeniu ran, wspomaga procesy myślowe w mózgu. Odpowiednia ilość białka zwierzęcego w diecie decyduje o zdrowiu człowieka. Nie ma możliwości zastąpienia białka innym składnikiem (Blicharski i in., 2015; Blicharski i in., 2016).

Czytaj więcej...