Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Niemcy będą znieczulać świnie helem? Koszt produkcji wieprzowiny wzrośnie

Redakcja

Badania niemieckiego prof. Klausa Trögera z Instytutu Bezpieczeństwa i Jakości Mięsa w Kulmbach dowodzą wysokiej skuteczności ogłuszania świń helem. Obecnie proces ten odbywa się za udziałem dwutlenku węgla. Największy producent mięsa za Odrą, firma Tönnies, wzywa rzeźnie do zmiany systemu ogłuszania. Branża jest niechętna, ponieważ stosowanie helu będzie wymagało nakładów inwestycyjnych i zwiększy koszty produkcji mięsa.

Czytaj więcej...

Fundacja Viva w zakładzie ubojowym w Pabianicach. Wleczenie leżącej świni łańcuchem za nogę

Redakcja

Aktywiści śledczy Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva! zarejestrowali w zakładzie ubojowym w Pabianicach wielokrotnie powtarzające się sytuacje m. in. takie jak: nadużywanie poganiaczy elektrycznych, dźganie i uderzanie długim metalowym prętem, rażenie świń po głowach, w okolicach oczu i innych niedozwolonych miejscach ciała, rażenie raz za razem, bez odpowiednich odstępów oraz kopanie zwierząt.

Czytaj więcej...

Wzrost eksportu niemieckiej wieprzowiny do Polski o 67%

Redakcja

Pomimo afrykańskiego pomoru świń i restrykcji związanych z handlem wieprzowiną z krajami azjatyckimi, w pierwszym kwartale br. Niemcy wyeksportowali tylko o 2,2% (r/r) mniej tego mięsa. Nasi zachodni sąsiedzi skutecznie „upychali” swoją wieprzowinę na rynku unijnym. Jednym z większych odbiorców w tym czasie była Polska.

Czytaj więcej...

W Brukseli trwa ofensywa antymięsna i antyhodowlana

Paweł Hetnał

Komisja Europejska prowadzi publiczne konsultacje na temat unijnej polityki promocyjnej produktów rolnych. Przegląd polityki promocyjnej jest podejmowany pod kątem jej wkładu w „zrównoważoną produkcję rolną i konsumpcję, zgodnie z przejściem na dietę bardziej roślinną”. Na celowniku oczywiście znalazło się mięso.

Czytaj więcej...

Rekordowe ceny mięsa w USA

Redakcja

Amerykańscy analitycy branży mięsnej informują, że w USA ceny mięsa wzrosły do rekordowych poziomów. Produkty mięsne wszystkich gatunków cieszą się wysokim popytem, a ceny hurtowe poszczególnych towarów przekraczają wartości wywołane pandemią w ubiegłym roku. Przy czym ich podaż nie jest zaburzona (w porównaniu do sytuacji jaka miała miejsce w okresie pandemii w 2020 roku).

Czytaj więcej...

Szkodliwość mięsa i tłuszczu to ideologiczny mit antymięsnego lobby. Jesteśmy wszystkożercami, którzy ewoluowali, jedząc białka zwierzęce

Paweł Hetnał

Brytyjski recenzent, Jamie Blackett, odkrywa w książce Charliego Speddinga pt. „Przestań karmić nas kłamstwami”, że ​​im więcej mięsa w naszym jadłospisie, tym lepiej dla nas. - Po lawinie książek o stylu życia, które ostatnio wydała na świat branża wydawnicza, pełnej fałszywej ekologii i wegańskich wyborów żywieniowych, pojawia się solidna dawka zdrowego rozsądku – pisze w recenzji Blackett.

Czytaj więcej...

Rola soli w przetworach mięsnych

Redakcja

Zwiększona dbałość o zdrowie wpływa na trendy, które kształtują obecny rynek spożywczy. Wiele produktów uważanych jest za niekorzystne dla zdrowia. Należy do nich między innymi sól. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stworzyły raport dotyczący wpływu diety i żywienia na rozwój chorób cywilizacyjnych, obie organizację apelują o uwzględnienie tych aspektów w spożywanych produktach.

Czytaj więcej...

Koreańczycy wyprodukowali wieprzowinę z próbówki

Paweł Hetnał

Uniwersytet Sejong w Seulu w Korei Południowej po raz pierwszy zaprezentował prototyp mięsa hodowlanego. To alternatywne białko, które jest sztucznie produkowane przez hodowlę komórek mięśniowych in vitro bez konieczności uboju zwierząt. Prototyp mięsa opartego na komórkach został wdrożony poprzez hodowlę komórek macierzystych mięśni wyekstrahowanych z mięśni szkieletowych świń, aby upodobnić wytworzony produkt do naturalnego oryginału.

Czytaj więcej...

Brazylia ciągle zwiększa eksport wieprzowiny. Chiny zdecydowanie największym klientem

Paweł Hetnał

Jak informuje Brazylijskie Stowarzyszenie Białek Zwierzęcych (ABPA), w kwietniu eksport tamtejszej wieprzowiny wzrósł o 35,1% w porównaniu z tym samym miesiącem ubiegłego roku, osiągając łączną wielkość 98 300 ton o wartości 232,3 miliona dolarów (+ 40,6%).  Na wzrost eksportu wpłynął zwiększony popyt ze strony krajów Azji, Afryki i Ameryki Południowej.

Czytaj więcej...

Potężny siły stoją za ideą walki z mięsem. Czy produkcja zwierzęca przetrwa?

Paweł Hetnał

- Bill Gates nawet nie ukrywa, że jego główne inwestycje, poza inwestycjami w szczepionki czy różne laboratoria medyczne, to są inwestycje w produkcję roślinnej żywności. Co z tego wynika? W oczywisty sposób z tego wynika, że Bill Gates staje się coraz wyraźniej prorokiem walki z jedzeniem mięsa – uważa Paweł Lisicki, redaktor naczelny tygodnika „Do Rzeczy”.

Czytaj więcej...

Kotlet z podziemia. Mandat za smażoną wątróbkę?

Hanna Krugiełka

No i mamy kolejną aferę. Jakby nie dość było wszystkich kłód rzucanych pod nogi od lat polskim rolnikom. Do tego ASF i inne paskudne choroby zwierząt, susze, walka o rynki zbytu, ceny skupu, aż nie sposób wymienić wszystko na jednym, pełnym emocji oddechu. Jeszcze nie przebrzmiał zakaz chowu zwierząt futerkowych, a już mówi się o zakazie chowu klatkowego drobiu, pomijając ciągłą walkę o dobrostan zwierząt. Jakby rolnikom było mało to teraz jeszcze to! Sprawa trwa już kolejny miesiąc, więc z pewnością wszyscy śledzą na bieżąco głośny okrzyk: „Stop reklamom mięsa i nabiału za publiczne pieniądze!”.

Czytaj więcej...

Co tracimy smażąc mięso? Wpływ obróbki termicznej na zmiany wartości odżywczej surowca

Redakcja

Po uboju zwierzęcia, w mięsie może dochodzić do wielu zmian w poszczególnych jego składnikach, głównie białkach, tłuszczach i frakcji węglowodanowej. Zmiany te prowadzą do wykształcenia pożądanych cech sensorycznych i żywieniowych. Jeżeli w tym okresie mięso nie zostanie spożyte lub przetworzone, to zmiany te mogą wpłynąć na wykształcenie negatywnych cech mięsa i prowadzą do utraty przydatności do spożycia. 

Czytaj więcej...

Dlaczego prawica nie broni mięsa?

Redakcja

- Zadziwia mnie fakt, że to właśnie rząd Zjednoczonej Prawicy nie reaguje wprost na lewicowe idee dążące do wyeliminowania produkcji mięsa w Unii Europejskiej – pisze poseł Stefan Krajewski do ministra rolnictwa Grzegorza Pudy.

Czytaj więcej...