Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Wg Sylwii Spurek, PiS nie jest największym problemem w zamykaniu branży mięsnej

Redakcja

- Mijają kolejne miesiące tej kadencji, a właściwie żadna z partii politycznych w Polsce nie przedstawiła kompleksowego planu działania w stanie alarmu klimatycznego. Niewielka dyskusja dotyczy kwestii energetyki i transportu, ale już kwestii zamykania branży mięsnej nie podnosi żadna partia polityczna – narzeka w mediach społecznościowych europosłanka Sylwia Spurek.

Czytaj więcej...

Walka z mięsem nie ma sensu. Taka dieta towarzyszy ludzkości od setek tysięcy lat

Redakcja

Rzekoma szkodliwość produktów pochodzenia zwierzęcego, w tym mięsa, jest jednym z najczęściej pojawiających się argumentów organizacji pseudoekologicznych. Mięso oskarża się o to, że nie stanowi naturalnego źródła niezbędnych  składników, powoduje otyłość, cukrzycę, choroby krążenia. Tymczasem nauka jest pewna. Od setek tysięcy lat mięso i produkty zwierzęce były obecne w diecie człowieka, stanowiąc źródło składników odżywczych i energii. Ich brak może być niebezpieczny i wymaga stosowania syntetycznej suplementacji. Odejście od diety mięsnej stanowi ryzykowny eksperyment, którego skutki w kolejnych pokoleniach są trudne do przewidzenia.

Czytaj więcej...

Jak hodowcy oceniają Fundusz Promocji Mięsa Wieprzowego? „Pieniądze są wydawane wedle schematu, który nie przynosi jakiegoś większego efektu”

Paweł Hetnał

W 2020 r. zarząd Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego wydał 15,78 mln zł na 76 działań. Czy rolnicy są zadowoleni ze sposobu wydawania pieniędzy, które inwestują w promocję tego mięsa? - Oczywiście nie twierdzimy, że wszystko jest robione źle, ale na pewno wiele rzeczy można zrobić inaczej. Środki na promocję są wydawane na ogół przez związki zawodowe, a ich zadaniem bardziej powinna być obrona interesów swoich członków niż promocją wieprzowiny – mówi Janusz Terka, hodowca świń z powiatu piotrkowskiego.

Czytaj więcej...

Nie zapewnimy bezpieczeństwa żywnościowego jeżeli nie będzie mięsa

Redakcja

- Komisja Europejska rozpoczęła bardzo niebezpieczną dyskusję  dla Polski, dotyczącą ograniczenia wsparcia promowania spożycia mięsa. Nie możemy na to pozwolić i domagamy się stanowczej reakcji, zarówno komisarza Janusz Wojciechowskiego jak i ministra rolnictwa Grzegorza Pudy – mówił podczas konferencji prasowej poseł Stefan Krajewski.

Czytaj więcej...

Czy komisarz Wojciechowski wsłucha się w głos hodowców? Sprzeciw wobec planowanym ograniczeniom w reklamie mięsa

Redakcja

Hodowcyrazem, wspólna inicjatywa największych organizacji zrzeszających polskich hodowców zaniepokojona jest toczącymi się w Parlamencie Europejskim dyskusjami. To próba narzucenia przez relatywnie wąskie grono osób swojego punktu widzenia wszystkim, przy częstym wykorzystaniu nierzetelnych informacji mających zdyskredytować hodowców. Próby zakazu reklamy mięsa czerwonego, jeśli będą skuteczne, uderzą w setki tysięcy hodowców oraz we wszystkich konsumentów, pozbawiając ich dostępu do szerszej informacji i ograniczając samodzielne wybory zakupowe. 

Czytaj więcej...

Greenpeace Polska: Wsparcie promocji mięsa ze środków unijnych musi się skończyć

Redakcja

- Aż 59% przyznanych przez UE środków na promocję produktów rolnych Polska wydała na reklamę mięsa i nabiału, a na promocję owoców i warzyw tylko 28%. Celem wielu kampanii reklamowych była promocja większego spożycia mięsa i nabiału – pisze w z wyrzutem Greenpeace Polska. Takie głosy mają silne wsparcie w osobie Fransa Timmermansa, wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej, który odpowiedzialny jest za wdrożenie Zielonego Ładu.

Czytaj więcej...

Spadła unijna produkcja wołowiny. Eksporterzy radzą sobie jednak bardzo dobrze

Redakcja

Produkcja wołowiny w Unii Europejskiej spadła w 2020 r. do 6,8 mln ton - o 1,2% mniej niż w 2019 r. Ubój bydła kształtował się do kwietnia 2020 r. na wyższym poziomie niżeli w analogicznym okresie 2019 r., ale w późniejszym okresie na produkcję wpłynęły zakłócenia rynkowe wywołane przez COVID-19. - Ożywienie nastąpiło w czerwcu, a produkcja wróciła do poziomów sprzed roku - czytamy w raporcie Komisji Europejskiej.

Czytaj więcej...

Nie kupuj “kota w worku”. Na co zwracać uwagę przy zakupie mięsa?

Redakcja

Decyzja podejmowana podczas zakupu mięsa zależy od wielu czynników. Proces wyboru mięsa przez konsumenta zależy od sytuacji ekonomiczno-społecznej, od preferencji kupującego, nawyków żywieniowych, stylu życia oraz od czynników związanych bezpośrednio z produktem. Na co tak naprawdę patrzymy, decydując się na zakup surowca mięsnego? Według dostępnych badań wiodącym czynnikiem jest barwa, przetłuszczenie, opakowanie (wygląd) oraz informacje na opakowaniu. Wnioski te można poprzeć badaniami na podstawie których stwierdzono, że najważniejszymi czynnikami, na których podstawie dokonujemy decyzji o zakupie są  barwa i otłuszczenie zewnętrzne. Co ciekawe grupa 480 konsumentów decydowała się na mięso jaśniejsze i brak otłuszczenia zewnętrznego.

Czytaj więcej...

Sylwia Spurek apeluje do ministra Pudy aby brał przykład z Niemców

Redakcja

Rolnicy na ogół „nieco” dworują sobie z postulatów walki z branżą mięsną jakie formułuje europosłanka Sylwia Spurek, ale trend ograniczania produkcji zwierzęcej jest wyraźnie odczuwalny już za Odrą. Dirk Messner, prezes niemieckiego Federalnego Urzędu Ochrony Środowiska (UBA), stwierdził niedawno, że obywatele Niemiec powinni zredukować spożycie mięsa o połowę. Eurodeputowana apeluje do ministra rolnictwa Grzegorza Pudy, aby wziął przykład z niemieckiego urzędnika.

Czytaj więcej...

Holandia: Zieloni chcą podatku ubojowego. Bunt hodowców bydła i trzody chlewnej

Redakcja

Holenderski Związek Producentów Mleka (NMV) nawołuje wszystkich hodowców bydła do podjęcia działań przeciwko podatkowi ubojowemu zaproponowanemu przez Partię Zwierząt (PvdD). W przypadku bydła poddanemu ubojowi w Holandii, PvdD proponuje podatek w wysokości 340,63 euro za sztukę. - Kwota niedopuszczalna i nierealna – twierdzi NMV. – Nie określono na co zostaną przeznaczone wpływy z podatku ubojowego. Nie jest też jasne, jaki będzie efekt – dodaje organizacja. Wg projektu, podatek ubojowy nie będzie dotyczył mięsa importowanego. 

Czytaj więcej...

Sylwia Spurek: To, co jemy, nie jest prywatną sprawą. Czas na podatek od mięsa

Redakcja

- Papierosy, alkohol i benzyna są opodatkowane akcyzą. Teraz czas na podatek od mięsa, który pokryje koszty leczenia chorób spowodowanych spożywaniem mięsa i mleka oraz koszty szkód środowiskowych – napisała dzisiaj w mediach społecznościowych europosłanka Sylwia Spurek. Komentujący to wystąpienie internauci zaczynają mieć wrażenie, że niektórzy chcieliby reglamentacji porcji mięsa. Czy wrócą, dobrze znane w słusznie minionych czasach, „kartki na mięso”?

Czytaj więcej...

Trwa kampania obrzydzania konsumentom wołowiny. Ile wody zużywa się do produkcji mięsa?

Paweł Hetnał

- Jesteśmy świadkami obrzydzania konsumentom wołowiny i mięsa oraz pokazywania negatywnych skutków produkcji wołowiny dla środowiska. To modne i popularne. Pamiętajmy, że promowane zamienniki mięsa, to są produkty wysoko przetworzone. To są produkty sztuczne, które zawierają w sobie bardzo wiele substancji takich jak metyloceluloza, która jest wykorzystywana w produkcji kleju do tapet. Za tym wszystkim stoi potężny biznes i potężny rynek, który rośnie z roku na rok. Czeka nas ciężka walka z odkłamywaniem tych teorii, ale nie możemy tego odpuszczać – przekonuje Jacek Zarzecki  - prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Czytaj więcej...

Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja tradycyjnego schabowego

Redakcja

Koszty produkcji mięsa z kultur komórkowych są wielokrotnie wyższe niż koszty produkcji tradycyjnych produktów mięsnych. Tak wynika z aktualnej analizy rynku przeprowadzonej przez holenderską firmę doradczą CE Delft. Produkcja mięsa in vitro jest od 100 do 10 000 razy droższa niż produkcja towarów konwencjonalnych. Aby „mięso laboratoryjne” było konkurencyjne, należałoby znacznie obniżyć koszty produkcji.

Czytaj więcej...