Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Za Odrą rośnie pokolenie wegetarian

Redakcja

Odrzucenie spożywania mięsa jest około dwa razy częstsze wśród nastolatków i wchodzących w dorosłość niż w populacji ogólnej. Jest to wynik reprezentatywnej ankiety internetowej, którą Federacja na rzecz Środowiska i Ochrony Przyrody (BUND) i Fundacja im. Heinricha Bölla przedstawiły w ubiegłą środę na kartach „Atlasu Mięsa”. Zgodnie z opublikowanymi danymi, 10,4% respondentów w wieku od 15 do 29 lat to wegetarianie, a 2,3% to weganie.

Czytaj więcej...

Mięso jest całym złem tego świata?

Redakcja

Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem ekologów jest to groźne dla klimatu, lasów i różnorodności biologicznej. Domagają się radykalnej zmiany kierunku polityki w tym zakresie, w tym podwyższenia podatków i promocji produktów roślinnych nawet w żłobkach.

Czytaj więcej...

O ile wzrasta wartość tucznika w drodze od rolnika do sprzedaży w detalu?

Redakcja

Aktualne ceny skupu żywca wieprzowego znajdują się poniżej kosztów hodowli. Wiele osób oskarża ubojnie, zakłady przetwórcze i pośredników o zbijanie majątku na krzywdzie rolników, ponieważ niskich cen nie widać w sklepach. Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum TCh" przygotowało zestawienie, które odpowiada na pytanie o przyrost wartości tucznika od wyjazdu z gospodarstwa do momentu sprzedaży poszczególnych elementów w detalu.

Czytaj więcej...

Promocja wieprzowiny w Polsce kuleje. Trzeba uczyć się od Belgów?

Redakcja

- Mamy sporo zastrzeżeń co do funkcjonowania funduszu promocji mięsa wieprzowego. Jest mu daleko do działań takich jak choćby podejmowane są w Belgii. Belgowie docierają z ofertą swojego mięsa do wszystkich, nawet do najmniejszych zakładów w naszym kraju. To pokazuje skalę problemu i zaniedbań jakie są w tej chwili w Polsce – mówi Janusz Terka z Solidarności Rolników Indywidualnych.

Czytaj więcej...

W Biedronce ciężko znaleźć polskie mięso

Paweł Hetnał

- Mamy w Biedronce linię Kraina Mięs. Teoretycznie mięsa te mają pochodzić od rodzimych producentów. Z przykrością stwierdzamy, że aby w Biedronce kupić polskie mięso to trzeba się naprawdę wysilić. W ladach chłodniczych polskie mięso, to jest naprawdę rzadkość. Nawet to co jest oznakowane jako polskie, to też mamy do tych produktów zastrzeżenia co do sposobu oznakowania – mówi Janusz Terka z Solidarności Rolników Indywidualnych.

Czytaj więcej...

Służby państwowe zajęły się importem świń z Niemiec. UOKiK sprawdzi czy w handlu żywcem stosowane są nieuczciwe praktyki

Redakcja

Minister rolnictwa zlecił Inspekcji Weterynaryjnej kontrole transportów zwierząt oraz rzeźni i zakładów przetwórczych dokonujących uboju i przetwórstwa pozyskanego spoza kraju żywca oraz monitorowanie skali bieżącego importu i eksportu świń oraz mięsa wieprzowego z Polski. Minister wystąpił również do prezesa UOKIK o zbadanie, czy na rynku wieprzowiny nie są stosowane w chwili obecnej nieuczciwe praktyki w handlu żywcem i mięsem wieprzowym, wykorzystujące obecną sytuację rynkową, w tym nieuzasadnione zaniżanie cen zakupu towarów pochodzących z importu. 

Czytaj więcej...

W ciągu dekady produkcja wieprzowiny w UE spadnie o 1 mln ton

Redakcja

Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-30 oczekuje się mniejszego spożycia mięsa na mieszkańca. Pojawią się bardziej wydajne systemy produkcji z mniejszą liczbą zwierząt i zmniejszony eksport żywych zwierząt. Ogólnie przewiduje się, że spożycie mięsa na mieszkańca w UE spadnie o 1,1 kg, osiągając 67,6 kg do 2030 r.

Czytaj więcej...

Janusz Terka: Lidl przeznaczył większe środki na wsparcie niemieckich hodowców świń niż polski rząd dla swoich producentów trzody chlewnej

Redakcja

- Jedna z sieci, Lidl, przeznaczyła większe środki na wsparcie dla niemieckich hodowców świń niż polski rząd dla nas. Te sieci handlowe, które wspierają niemieckich farmerów, są również w Polsce. Czyli zyski wypracowane w Polsce będą w pewnym stopniu przekazywane po to, żeby wspierać niemiecką hodowlę – stwierdza Janusz Terka, działacz Solidarności RI z powiatu piotrkowskiego.

Czytaj więcej...

Rosja nie jest gotowa na mięso z próbówki. Nie ma dowodów na to, że sztuczna żywność jest bezpieczna

Redakcja

Jeden z dyrektorów Cherkizovo Group, Sergey Shapovalov, doktor biologii i dyrektor Laboratorium Badawczo-Rozwojowego w Czerkizowie, uważa, że ​​jest za wcześnie, aby mówić o perspektywie produkcji mięsa laboratoryjnego w Rosji. Dotyczy to szczególnie „mięsa” roślinnego, ponieważ jego bezpieczeństwo i wartość odżywcza pozostają pod znakiem zapytania. 

Czytaj więcej...

Przetwórcy podcinają gałąź, na której siedzą?

Redakcja

- Przetwórcy szukający możliwości łatwego zarobku, sprowadzając tańsze mięso z zagranicy, podcinają gałąź, na której siedzą. Okres kryzysu kiedyś się skończy, ale ci rolnicy, nawet z najlepiej zorganizowanym produkcjami, którzy teraz odejdą od hodowli, już do niej nie wrócą. Pokłosiem może być jeszcze większy kryzys, nie tylko w branży hodowli trzody chlewnej, ale i przetwórczej – przestrzega poseł Tadeusz Tomaszewski, który odnosi się do informacji o dużej skali importu na krajowy rynek wieprzowiny pochodzącej z krajów Europy Zachodniej.

Czytaj więcej...

W przyszłym roku Chiny mocno ograniczą import wieprzowiny

Redakcja

Według analityków Rabobanku, wysiłki Chin zmierzające do odbudowy stada świń przekraczają oczekiwania, co bezpośrednio przełoży się na znaczne ograniczenie importu wieprzowiny. Odczują to z pewnością europejscy producenci trzody chlewnej, a pośrednio również polscy rolnicy.

Czytaj więcej...

Importowana wieprzowina z dotacją?

Redakcja

- Czy wieprzowina, która przyjeżdża do Polski nie jest sprzedawana w sztucznie zaniżonej cenie? Polscy rolnicy są w stanie konkurować na wspólnym rynku z każdym krajem, ale na równych warunkach. Jeżeli my nie mamy wsparcia ze strony państwa, jeżeli te nasze produkty nie są specjalnie gratyfikowane, to wówczas to co przyjeżdża do nas też nie powinno być dotowane. My sobie spokojnie poradzimy, tylko dajcie nam równe szanse – apeluje Janusz Terka, hodowca trzody chlewnej i przewodniczący NSZZ RI „Solidarność” Powiatu Piotrkowskiego.

Czytaj więcej...

Mięso z drukarki 3D trafi na rynek w 2022 r.

Redakcja

Izraelska firma Meat-Tech 3D ogłosiła w tym tygodniu, że podpisała umowę nabycia 100% kapitału zakładowego Peace of Meat PV, pionierskiego belgijskiego producenta hodowlanych produktów ptasich. Nowy właściciel wierzy, że będzie w stanie wykorzystać technologie Peace of Meat, w tym nowe hybrydowe produkty spożywcze, w celu przyspieszenia wejścia na rynek, podczas gdy Meat-Tech opracuje przemysłowy proces uprawy i produkcji mięsa przy użyciu technologii biodruku 3D, bez szkody dla zwierząt. 

Czytaj więcej...

Od stycznia do września tego roku do Polski sprowadzono ponad 490 tys. ton wieprzowiny

Redakcja

Afrykański pomór świń (ASF) i pandemia koronawirusa mocno odbiły się na polskim eksporcie wieprzowiny w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku. Według ministerstwa rolnictwa w okresie od stycznia do września 2020 roku za granicę sprzedano łącznie około 278 tys. ton wieprzowiny. Eksport był prawie o jedną piątą niższy niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. W tym czasie do Polski przyjechało 491 tys. ton mięsa wieprzowego.

Czytaj więcej...