Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Niemcy: Wieprzowina traci przychylność konsumentów

Redakcja

Konsumpcja mięsa w Niemczech stale spada. Znajduje to również odzwierciedlenie w zakupach dokonywanych przez gospodarstwa domowe w sklepach spożywczych. Od stycznia do sierpnia popyt prywatny na mięso, drób i wędliny spadł o 1% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego.

Czytaj więcej...

Holandia: Spożycie mięsa najniższe w historii badań

Redakcja

W 2022 roku Holendrzy zjadali średnio 37,5 kg mięsa (75 kg masy tuszy). To o pół kilograma mniej niż rok wcześniej, czyli o 1,1 kg mniej masy tuszy (76,1 kg w 2021 r.). Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez Wageningen Economic Research (WEcR) na zlecenie Wakkera Diera. 

Czytaj więcej...

Czy świeże mięso pachnie?

Redakcja

Powszechnie wiadomo, że jednym z ważniejszych wskaźników jakości mięsa jest jego charakterystyka smakowa. Jednakże długoterminowe wysiłki hodowlane skupiły się głównie na osiągnięciu jak najwyższej wydajności, co bezpośrednio wpływa na zmiany w smaku mięsa (Lengkidworraphiphat i in. 2021). Co odpowiada za cechy smakowo-zapachowe w mięsie?

Czytaj więcej...

Holandia: Zachęcają do likwidacji produkcji zwierzęcej. Czyszczą rynek pod „mięso z próbówki”?

Redakcja

Holenderski rząd ogłosił niedawno, że hodowlane mięso i owoce morza będą wkrótce mogły być testowane pod kątem wprowadzenia na rynek. Jednocześnie władze ciągle zachęcają rolników do porzucenia produkcji zwierzęcej, a w tym czasie również docierają do nas informacje o coraz szybszym postępie rozwoju produkcji mięsnych alternatyw. Na przykład, brytyjska firma Moolec właśnie ogłosiła, że ​​stworzyła transgeniczne rośliny soi z genami świń, które wytwarzają soję zawierającą około 25% białek świńskich.

Czytaj więcej...

Ukradł 200 świń z rzeźni. Jak to zrobił?

Redakcja

Zdarza się, że pracownicy kradną w swoich firmach. W końcu długopis czy papier do drukarki szybko chowa się do kieszeni… Jak cichaczem jednak ukraść 200 świń z ubojni, a właściwie 400 połówek świń? Dokonał tego jeden z pracowników rzeźni w niemieckim Bambergu.

Czytaj więcej...

Wielka Brytania: Produkcja wieprzowiny najniższa od dekady. Widoczna tendencja do spadku spożycia mięsa

Redakcja

Według Brytyjskiej Agencji Promocji Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) produkcja wieprzowiny spadła do 457 200 ton w pierwszej połowie roku. W porównaniu z analogicznym okresem roku poprzedniego był to wynik gorszy o 13 proc. i tym samym najsłabsze pierwsze półrocze od 2013 roku. Producenci mięsa mieli o 603 tys., czyli o 11 proc. mniej zwierząt do uboju niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Czytaj więcej...

Stany Zjednoczone zgodziły się na sprzedaż mięsa drobiowego z laboratoryjnych hodowli komórkowych

Redakcja

Po decyzji Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) „kurczaki z laboratorium” mogą być sprzedawane przez sklepy i restauracje na amerykańskim rynku. Chodzi o tak zwane „czyste mięso”, czyli wytwarzane w laboratorium prawdziwe mięso bezpośrednio z komórek zwierzęcych pobranych od żywych zwierząt (bez konieczności poddania zwierząt ubojowi). Firmy alternatywnego rynku mięsnego twierdzą, że już rozpoczęły realizację zamówień dla ekskluzywnych restauracji w San Francisco i Waszyngtonie.

Czytaj więcej...

Polacy jedzą mniej mięsa. Największy spadek dotyczy wieprzowiny

Redakcja

- Spożycie mięsa w Polsce jest od lat dość stabilne, w szczególności w odniesieniu do wieprzowiny, natomiast wyraźny jest w ostatnich latach wzrost spożycia drobiu kosztem wołowiny. Według szacunkowych danych IERiGŻ,  bilansowe spożycie mięsa ogółem w 2022 roku w Polsce zmniejszyło się do 73,5 kg per capita, wobec 76,5 kg/os. w 2021 roku, czyli o 4% w relacji rocznej – informuje Towarzystwo Ekonomistów Polskich.

Czytaj więcej...

Nauka jest bezwzględna dla wyznawców idei mięsa z próbówki. Ślad węglowy nawet kilkaset razy większy niż dla tradycyjnego mięsa

Redakcja

Analiza naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego pokazuje, że ślad węglowy tzw. mięsa z próbówki będzie prawdopodobnie wyższy niż w przypadku wołowiny oraz znacznie wyższy niż w przypadku wieprzowiny i kurczaka. Metody produkcji mięsa z laboratorium okazują się bardzo energochłonne. Naukowcy zastanawiają się nawet, czy hodowane mięso może być naprawdę przystępną cenowo i czy faktycznie jest przyjazną dla środowiska alternatywą. Badania naukowców z Kalifornii będą teraz recenzowane i zostaną ocenione przez innych naukowców.

Czytaj więcej...

Chiny: Rośnie import wieprzowiny

Redakcja

Po gwałtownym spadku dostaw wieprzowiny do Chin w 2022 roku, import ponownie wzrósł w pierwszym kwartale tego roku. W ujęciu rok do roku zakupy wieprzowiny do Państwa Środka wzrosły o prawie 19 proc.

Czytaj więcej...