Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Greenpeace

Największa rzeźnia w Niemczech wznawia uboje świń. Na dachu zakładu wylądowali działacze Greenpeace

Redakcja

Tönnies może ponownie ubijać świnie. Wczoraj do zakładu wjechało 6 tys. tuczników, a dzisiaj kolejne 10 tys. zwierząt, które będą poddane ubojowi, a następnie dalszej obróbce. Tymczasem wczoraj na dachu zakładu w Rheda-Wiedenbrück wylądowali motolotniami działacze Greenpeace. Domagali się m. in. wprowadzenia podatku od mięsa w wysokości 50 eurocentów za kilogram, który zostanie przeznaczony na poprawę dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

Koronawirus w Zakładach Mięsnych "Sokołów" w Jarosławiu

Redakcja

Tylko wczoraj (12 lipca), potwierdzono 46 nowych przypadków zakażenia koronawirusem w powiecie jarosławskim. W tym gronie znalazło się 32 mężczyzn i 12 kobiet (2 osoby hospitalizowane, pozostałe w izolacji). - To wynik badań w Zakładach Mięsnych przeprowadzonych w piątek i sobotę – informuje Ekspres Jarosławski.

Czytaj więcej...

Turystyczny szlak kulinarny "Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce". Nie tylko salceson, bułczanka i leberka

prof. Piotr Tryjanowski

Obecnie turyści szukają unikalnych produktów turystycznych. Coraz więcej ludzi podróżuje z powodu motywów kulinarnych, a lokalne produkty, potrawy i lokalni przetwórcy mogą się stać atrakcja w tych miejscach. W pracy przedstawiono pomysł szlaku kulinarnego „Najlepsza wieprzowina w Wielkopolsce”. Jest to szlak oparty na produkcie lokalnym, w tym na rodzimej rasie świń - Złotnicka Biała.

Czytaj więcej...

Produkcja mięsa w USA niemal wróciła do normy

Redakcja

Po zamknięciu niektórych dużych rzeźni i zakładów przetwórczych z powodu przypadków koronowirusa wśród pracowników w kwietniu oraz środków podjętych przez prezydenta Donalda Trumpa w celu wznowienia produkcji na początku maja, produkcja mięsa niemal wróciła do normy. Minister rolnictwa Sonny Perdue ogłosił w zeszłym tygodniu, że zakłady osiągnęły 95% wydajności. 

Czytaj więcej...

Rolnicy nadal oczekują na pieniądze od zakładu „Zbyszko”. Pomoże minister Ardanowski?

Redakcja

- Do tej pory nie otrzymaliśmy żadnych pieniędzy. Byłem ostatnio na przesłuchaniu na policji, bo złożony jest pozew zbiorowy przeciwko właścicielowi zakładu. 18 czerwca minie rok od sprzedaży bydła i do dzisiaj nie zobaczyłem nawet złotówki za sprzedane zwierzęta – mówi nam pan Karol, któremu zakład jest winien kilkadziesiąt tysięcy złotych. Poszkodowani hodowcy spotkają się jutro z ministrem rolnictwa Janem Krzysztofem Ardanowskim. Wg nieoficjalnych danych, zakład z Bedonia jest winien 550 gospodarstwom ponad 8 milionów złotych.

Czytaj więcej...

Koronawius nie zaszkodził hiszpańskim zakładom mięsnym

Redakcja

Choroba COVID-19 silnie wpływa na funkcjonowanie rzeźni w Niemczech, Holandii i Francji. Większych problemów w tym zakresie nie miała Hiszpania, która jest europejskim liderem w produkcji wieprzowiny. Tylko kilka rzeźni w Aragonii początkowo wydawało się mieć stosunkowo dużą liczbę pozytywnych przypadków, ale testy PCR potwierdziły, że było ich zdecydowanie mniej. 

Czytaj więcej...

Ubój bez stresu. Szwajcaria pozwala zabić zwierzę na pastwisku

Redakcja

Szwajcarski rząd dał zielone światło dla uboju zwierząt w gospodarstwach i na pastwiskach. Po wielu latach dyskusji na ten temat zmieniono rozporządzenie w sprawie uboju i kontroli mięsa (VSFK), które wejdzie w życie 1 lipca. Wszyscy hodowcy zwierząt będą mogli poddawać zwierzęta ubojowi w gospodarstwie i na pastwisku, pod warunkiem, że spełniają odpowiednie przepisy i posiadają zezwolenie. W przyszłości dozwolone będzie również znieczulenie i krwawienie zwierzęcia w gospodarstwie rolnym.

Czytaj więcej...