Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Koronawirus w brazylijskich zakładach mięsnych

Redakcja

Z powodu wykrycia przypadków koronawirusa władze brazylijskiego giganta mięsnego BRF zamknęły jeden zakład w Lajeado w Rio Grande do Sul, aby powstrzymać rozprzestrzenianie się chorób wśród pracowników. Ponadto spółka BRF podała w tym tygodniu, że blisko 340 pracowników pakujących mięso w zakładzie Concórdia, który zatrudnia 5132 osób, uzyskało pozytywny wynik testu na obecność wirusa. 

Czytaj więcej...

Kolejne przypadki koronawirusa w starachowickim Animeksie

Redakcja

U czternastu pracowników zakładów mięsnych Animex Foods w Starachowicach potwierdzono zakażenie koronawirusem. Obecnie do domów odesłano w sumie ponad 150 pracowników, którzy jednocześnie zostali poddani testom w kierunku koronawirusa – zdecydowana większość przebadanych do tej pory osób uzyskało wynik negatywny.

Czytaj więcej...

Koniec z produkcją taniego mięsa w Niemczech?

Redakcja

Aby lepiej wynagradzać pracowników w niemieckich rzeźniach, Zieloni domagają się minimalnej ceny za produkty pochodzenia zwierzęcego. - Ponadto tymczasowe umowy o pracę powinny być zakazane i powinna istnieć większa kontrola państwa nad rzeźniami - powiedział szef Zielonych Robert Habeck.

Czytaj więcej...

Koronawirus obnażył fatalne warunki pracowników niemieckich rzeźni pochodzących z Europy Wschodniej

Redakcja

Niemieckie rzeźnie Vion i Westfleisch musiały tymczasowo zamknąć część swoich zakładów z powodu zakażenia pracowników przez COVID-19. Wg autora publikacji na portalu Deutsche Welle, wirus rozprzestrzeniał się w ciasnych pomieszczeniach o niskim standardzie socjalnym w obiektach przeznaczonych dla pracowników rzeźni pochodzących z Europy Wschodniej. 

Czytaj więcej...

W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cudem to się opłaca?

Redakcja

- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowina i wołowina poleciały w skupach, a w sklepach ceny rosną. Jak to tłumaczyć? Ja rozumiem, że są problemy spowodowane epidemią, ale wystarczy iść do marketu. Skąd jedzie towar? Mamy niby problemy logistyczne, a na półkach w sieciach handlowych widzę mięso z Niemiec i Hiszpanii. Wygląda na to, że w Polsce można drogo sprzedać – stwierdza Janusz Terka, przewodniczący Izby Rolniczej powiatu piotrkowskiego.

Czytaj więcej...

Jak przekonać Chińczyków do polskiej wieprzowiny?

Redakcja

Według najnowszych danych deficyt handlowy Polski z Chinami wynosi ponad 100 miliardów dolarów, a eksport Polski od wielu lat utrzymuje się na tym samym poziomie przy dynamicznie rosnącym imporcie. Mimo to konsekwentnie umacniamy swoje relacje handlowe z Chinami. Jest to jednak kierunek jednostronny, ponieważ w tym układzie to Polacy chętniej kupują towary z Państwa Środka. Szansą na zmianę tej relacji jest zwiększanie eksportu produktów spożywczych, których Chiny obecnie bardzo potrzebują. Wykorzystując kryzys na Dalekim Wschodzie mamy możliwość poprawienia swojej sytuacji również na arenie międzynarodowej. 

Czytaj więcej...

Jak to możliwe? Zakład mięsny działa pomimo wykrycia koronawirusa u 90 pracowników

Redakcja

Koronawirus pojawił się w niemieckiej rzeźni bydła należącej do grupy Müller w Birkenfeld. Jak podał urząd okręgowy w Enzkreis (Badenia-Wirtembergia), ponad 90 z 250 pracowników uzyskało wynik pozytywny na obecność wirusa. Zakażeni zostali poddani izolacji, ale pozostała część pracowników wykonuje swoje obowiązki, pozostając w kwarantannie. Takie rozwiązanie jest możliwe dzięki zaklasyfikowaniu zakładów mięsnych do infrastruktury krytycznej.

Czytaj więcej...

Smithfield Foods zamyka duży zakład w Południowej Dakocie. Poważny cios dla hodowców

Redakcja

Jeden z największych producentów mięsa wieprzowego w USA, postanowił na czas nieokreślony zamknąć swój zakład przetwórczy w Sioux Falls w Południowej Dakocie po tym, jak 200 pracowników zakładu zostało zainfekowanych wirusem COVID-19. Jednostka zapewnia 5% krajowej konsumpcji wieprzowiny w USA, a jej zamknięcie jest postrzegane jako poważny cios dla branży. 

Czytaj więcej...

Koniec z jedzeniem psów w Chinach

Redakcja

Chiny zamierzają wdrożyć przepisy dotyczące przeklasyfikowania psów ze zwierząt gospodarskich na zwierzęta domowe. Dzięki temu psy nie będą już źródłem mięsa dla mieszkańców Państwa Środka. 

Czytaj więcej...

Polska wołowina pod ostrzałem. Brytyjscy rolnicy wściekli na sieci handlowe

Redakcja

Jak informuje portal popularnej gazety Daily Mail, kilka tygodni temu w brytyjskich sieciach handlowych Sainsbury's i Asda pojawiła się polska wołowina w bardzo kuszącej cenie. Zbiegło się to z paniką konsumentów wynikającą z epidemii koronawirusa. Brytyjscy hodowcy bydła nie kryli bulwersacji faktem, że w dobie kryzysu ich produkt jest wypierany przez importowany.

Czytaj więcej...

Tysiąc pracowników zakładu mięsnego na kwarantannie

Redakcja

30 marca 2020 r rzeźnia i zakład rozbioru Olymel w Yamachiche (Kanada) wprowadził 14-dniową kwarantannę dla 1000 pracowników, po tym jak u dziewięciu osób z załogi potwierdzono COVID-19. - Podobny scenariusz może czekać również wiele polskich zakładów – przestrzega Aleksander Dargiewicz, prezes związku Polpig. 

Czytaj więcej...

Sektor mięsny w USA i Kanadzie zmaga się z deficytem pracowników

Redakcja

Wiodące firmy z sektora mięsnego w USA i Kanadzie uważają, że ich dalszemu funkcjonowaniu zagraża epidemia koronawirusa. Branża ta jest uzależniona od pracowników z zagranicy, zwłaszcza z Meksyku. Jednak wielu zagranicznych pracowników nie jest obecnie w stanie bez przeszkód podróżować m.in. do ferm trzody chlewnej, co prowadzi do dużych niedoborów personelu. 

Czytaj więcej...

Wybuch gazu i pożar w zakładzie przetwórstwa mięsnego

Redakcja

Janowscy policjanci wyjaśniają okoliczności, w jakich wczoraj doszło do wybuchu gazu i pożaru w zakładzie przetwórstwa mięsnego na terenie gm. Batorz (woj. lubelskie). Spaleniu uległo obicie ścian ubojni oraz urządzenia służące do uboju zwierząt. Wartość strat oszacowano na kwotę 30 tys. zł. 

Czytaj więcej...

Produkcja mięsa może stać się kołem zamachowym polskiej gospodarki

Redakcja

Racjonalne wsparcie producentów żywca pozwalające im utrzymać potencjał, a następnie szybko go zwiększyć tuż po ustąpieniu epidemii poprzez wzrost przychodów z eksportu, może stać się impulsem stymulacyjnym dla całej polskiej gospodarki. Brak reakcji rządu może spowodować, że niedobory dotkną polskiego rynku, który stanie się miejscem lokowania produktów pochodzących z innych krajów. 

Czytaj więcej...