Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Francja otrzymuje zielone światło na eksport dużych partii mięsa do Chin

Redakcja

Amerykański dostęp do chińskiego rynku nie jest niczym szczególnym. Od półtora roku kolejne kraje uzyskują  pozwolenia na eksport drobiu do Chin. Wydaje się, że jest to częścią chińskiej strategii polegającej na bardzo dużej dywersyfikacji wśród partnerów dostarczających mięso drobiowe. Najnowszym przykładem nowej chińskiej polityki jest niedawno podpisana umowa z Francją.

Czytaj więcej...

Z powodu ASF Wietnam stracił już 5,8 mln świń. Ceny wieprzowiny wzrosły o 20 proc.

Redakcja

Wietnamski wiceminister rolnictwa Phung Duc Tien ogłosił, że jego kraj może niebawem potrzebować 200 000 ton importowanej wieprzowiny. W oświadczeniu Tien wezwał odpowiednie agencje do dokładnego obliczenia niedoborów podaży, które będą pomocne w ocenie wielkości zagranicznych zakupów, które pozwolą na zaspokojenie popytu krajowego, kontrolę podwyżek cen i ograniczenie inflacji.

Czytaj więcej...

Ubój świń w Niemczech najniższy od 11 lat

Redakcja

W pierwszych trzech kwartałach 2019 r. do rzeźni w Niemczech dostarczono mniej świń i bydła niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) od 4 stycznia do września do ubojni trafiło 41,05 miliona świń, łącznie z ubojem domowym. Było to 1,33 miliona sztuk, czyli o 3,2 procent mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku. Uboje świń w Niemczech spadły do najniższego poziomu od jedenastu lat.

Czytaj więcej...

Ukraińskie mięso nie spełnia europejskich standardów, ale wjeżdża do Polski

Redakcja

- Z informacji, które udało mi się uzyskać, to wygląda to tak, że mięso z Ukrainy jedzie do Europy i tylnymi drzwiami do nas wjeżdża. Wjeżdża już w postaci przetworzonego mięsa, albo wjeżdża w ramach kontyngentu, czy nawet omijając kontyngent poprzez tzw. filet z kością, co już nie podlega restrykcjom i kontyngentom – mówi Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso. 

Czytaj więcej...

Belgijska wieprzowina powraca na rynki azjatyckie

Redakcja

Po Indiach i Wietnamie teraz Singapur zdecydował się ponownie otworzyć granice dla belgijskiej wieprzowiny. Kraje te zrezygnowały z zakupów wieprzowiny w Belgii we wrześniu 2018 r. po tym jak ujawniono przypadki afrykańskiego pomoru świń w populacji dzików.

Czytaj więcej...

Niemcy zalewają polski rynek tanim schabem. Czy ktoś to powstrzyma?

Paweł Hetnał

Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso, poinformował, że do polskich sklepów trafia mięso wieprzowe z Niemiec, które jest dużo tańsze od rodzimych produktów. Dlaczego Niemcom opłaca się sprzedawać mięso na eksport poniżej kosztów produkcji, eliminując tym samym z rynku "polskiego schabowego"?

Czytaj więcej...

Olga Tokarczuk: Za 50 lat będziemy wstydzili się, że jedliśmy mięso

Redakcja

Świeżo upieczona laureatka Nagrody Nobla, Olga Tokarczuk, spotkała się z czytelnikami na festiwalu Bruno Schulza we Wrocławiu. Można było tam usłyszeć, że noblistka uważa, iż za 50 lat będziemy wstydzili się, że jedliśmy mięso, a jeszcze szybciej zostanie obłożone akcyzą i będzie tylko w zasięgu najbogatszych ludzi.

Czytaj więcej...

Niemcy sprzedają świeże mięso z automatów

Redakcja

Jak donosi niemiecka agencja prasowa Meat – Inform, w Niemczech coraz bardziej na popularności zyskują automaty do sprzedaży produktów mięsnych. Na ich korzyść działa ograniczony handel w niedziele w większości punktów sprzedaży.

Czytaj więcej...

Cedrob przeznaczy ćwierć miliarda złotych na przejęcie Zakładów Mięsnych Henryk Kania

Redakcja

Na początku września Cedrob S.A. zawarł umowę produkcji na powierzonych surowcach z Zarządcą Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. w restrukturyzacji. Mięsny potentat z Ciechanowa planuje wznowienie produkcji w zakładach przetwórczych restrukturyzowanej spółki w Goczałkowicach, Pszczynie i Mokrsku już na początku października. W pierwszym etapie planowane jest osiągnięcie produkcji na poziomie 1200 ton miesięcznie.

Czytaj więcej...

KZP-PTCh: Polska wieprzowina jest mięsem bezpiecznym dla konsumentów

Redakcja

- W związku z pojawiającymi się informacjami o zagrożeniu dla konsumentów ze strony mięsa wieprzowego, przypominamy o wynikach badań, które zaprzeczają takim twierdzeniom. Sprawdzono bezpieczeństwo mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce, poprzez analizę potencjalnych alergenów oraz zanieczyszczeń występujących w paszach oraz w mięsie. Zaktualizowano także informacje dotyczące aktualnej wartości odżywczej polskiej wieprzowiny, negując wiele dotychczasowych mitów. Badania zrealizowano ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego - czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 

Czytaj więcej...

Niemcy produkują mniej mięsa

Redakcja

Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) produkcja mięsa w Niemczech spadła o około 2,6% lub 102 700 ton w porównaniu z pierwszym półroczem 2018 r. W tym czasie ubito o 1,2 mln świń mniej niż w pierwszych sześciu miesiącach ub.r.

Czytaj więcej...

Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospodarstw i rodzinnych masarni zajmują fermy przemysłowe oraz ogromnych rozmiarów rzeźnie.

prof. Piotr Tryjanowski

Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spotkanie okrągłego stołu zorganizowane przez VLAM vzw - Belgian Meat Office w urokliwym, podbrukselskim miasteczku Mechelen. Przez dwa dni (28-29 sierpnia 2019 r.) specjaliści zajmujący się badaniami rynku mięsnego, ale także promocją mięsa na naszych stołach, spotkali się by porozmawiać o współczesnych tendencjach na rynkach tego surowca w Europie. Z komentarzy i dyskusji kuluarowych, dawało się jednak wyczuć, że w czasach pędzącej globalizacji spoglądanie wyłącznie na nasz kontynent to trochę za mało.

Czytaj więcej...