Służby weterynaryjne Kuby poinformowały Ambasadę RP w Hawanie o wprowadzeniu czasowego zakazu eksportu mięsa wieprzowego i mięsa wołowego w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa ASF oraz nielegalnym ubojem bydła w Polsce.
W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weterynarii odkryli wczoraj salmonellę. Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (JRC) nakazała natychmiastowe wycofanie ze sprzedaży około 700 kilogramów wołowiny z Polski.
Wczoraj paryski sąd wydał wyroki w jednej z największych w ostatnich latach afer mięsnych w Europie. Trzy lata więzienia w zawieszeniu na dwa lata – to kara dla Jacquesa Poujola, byłego dyrektora francuskiej firmy Spanghero, która kilka lat temu sprzedawała końskie mięso jako wołowinę. Proceder ten miał miejsce w latach 2012-2013.
Niemcy zostali wiodącym dostawcą wieprzowiny na rynek chiński. W ciągu minionego roku nasi zachodni sąsiedzi zdetronizowali Hiszpanów, zwiększając wielkość wywozu do Chin o 8 %, podczas gdy Hiszpania odnotowała spadek o 7,5 %. W tym samym czasie Brazylia potroiła swoje dostawy wieprzowiny do Państwa Środka.
Słoweńskie służby sanitarne wykryły pałeczki salmonelli w przywożonym mięsie z Polski, przeznaczonym do produkcji kebabów - poinformowała wczoraj słoweńska agencja STA. Podejrzane partie mięsa zostały wycofane z rynku.
Produkcja polskiej wieprzowiny spadła z 2,8 mln ton w 2007 r. do 2,4 mln ton w 2017 r., co spowodowało, że z trzeciego eksportera wieprzowiny w Europie Polska spadła na miejsce siódme. Natomiast w imporcie zajmujemy piątą pozycję na świecie. Sprowadzamy wieprzowinę głównie z Niemiec, Danii, Holandii i Belgii.
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman i jego polski odpowiednik, Jan Krzysztof Ardanowski, spotkali się w miniony poniedziałek w Brukseli w związku z skandalem w rzeźni w woj. mazowieckim. Polska wyeksportowała w zeszłym roku do Czech 14,3 tys. ton wołowiny. Nasi południowi sąsiedzi zaostrzyli kontrole dostaw polskiego mięsa.
Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas poinformowali dziś, że mięso z nielegalnego uboju, pochodzące z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, jest bezpieczne dla zdrowia i życia ludzi.
Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjnej jedynki, minister rolnictwa, Jan Krzysztof Ardanowski przekonywał widzów, że to polskie zakłady przetwórcze w zdecydowanej większości kupują mięso z Zachodu, co jest szkodliwe dla rodzimego rynku trzody chlewnej. Wg szefa resortu, importowane mięso jest gorszej jakości, ale za to jego właściwości sprawiają, iż zakłady przetwórcze z kilograma takiego surowca mogą wyprodukować aż trzy kilogramy szynki.
W dniach 21-24 stycznia 2019 r. pan Paweł Niemczuk, Główny Lekarz Weterynarii, przebywał w Wietnamie odbywając spotkania z Wiceministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamu, Zastępcą Dyrektora Departamentu Zdrowia Zwierząt Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi Wietnamu oraz z szefem Oddziału Weterynaryjnego Regionu 6. Podczas rozmów poruszono tematy eksportu mięsa wieprzowego z Polski, eksportu gotowych produktów mięsnych wieprzowych, eksportu mięsa wołowego oraz renegocjacji zapisów świadectwa na mięso drobiowe i uzgodnienia świadectwa na produkty rybołówstwa.
Mięso z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie dochodziło do uboju chorego bydła, zostało sprzedane czterem mniejszym firmom na terenie Szwecji. Było to łącznie 240 kg mięsa wołowego.
Produkcja trzody chlewnej we Włoszech osiągnęła 1,1 miliona ton w okresie od stycznia do września 2018 r., co stanowi wzrost o + 1,9% (21 000 ton) w stosunku do analogicznego okresu 2017 r. W tym samym okresie poddano ubojowi 8.38 miliona świń - o 1,4% mniej niż przed rokiem, co wskazuje na wzrost masy tuszy.
Od grudnia ubiegłego roku trwa akcja protestacyjna pracowników Inspekcji Weterynaryjnej. W związku z zapowiadanym zaostrzeniem protestu, który może wpłynąć zarówno na ograniczenie bezpieczeństwa żywności, jak i na skuteczną walkę z afrykańskim pomorem świń, branża mięsna wyraża swoje zaniepokojenie narastającym konfliktem.
W zakresie eksportu poza UE, w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2018 r. eksport z Niemiec, największego producenta wieprzowiny w Unii, wzrósł o 11,3% (r/r), co jest najlepszym wynikiem dla wszystkich dużych producentów. Na unijny rynek trafia coraz więcej wieprzowiny z Belgii.
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podjął dzisiaj decyzję o wstrzymaniu wydawania zezwoleń na import do Polski świń i mięsa wieprzowego z obszarów objętych ograniczeniami, tzw. stref czerwonych ASF. Czy polecą głowy odpowiedzialnych za ten proceder?
- Jest to zgodne z prawodawstwem unijnym, chociaż nielogiczne z punktu widzenia polskich interesów - ocenił minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski import mięsa z czerwonej strefy zagrożonej występowaniem ASF na Litwie.
Firma Danish Crown odnotowała w minionym roku podatkowym spadek zysków głównie z powodu rozczarowujących wyników brytyjskiej spółki Tulip wchodzącej w skład konsorcjum. Duńczycy muszą jednak ostatecznie odnotować stratę w wysokości 260 mln DKK (34,8 mln EUR) w całym roku budżetowym. Straty brytyjskiego Tulipa niweluje m. in. spółka zależna Sokołów, która w tym samy okresie zwiększyła przychody o 26 proc.
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produkcji mięsa w Hiszpanii, co oznacza wzrost o 5,9% w porównaniu do ubiegłego roku. W pierwszych trzech kwartałach tego roku hiszpańska produkcja mięsa wzrosła o 5,1% w porównaniu do ubiegłego roku, osiągając 5 180 324 ton.
Dzisiaj ruszają kontrole wieprzowiny z importu. W super i hipermarketach sprawdzana będzie jakość oraz oznakowanie mięsa. Dzieje się tak na wniosek ministra rolnictwa, który chce w ten sposób wesprzeć rodzimych hodowców w związku z niskimi cenami żywca. Poza tym szef resortu zapowiedział walkę z tuczem nakładczym, który jego zdaniem jest katastrofalny dla polskiego rolnictwa.
Wysoki popyt w Korei Płd. przekłada się na wzrost unijnego eksportu mięsa wieprzowego. W 1-3q18 zwiększył się o 2%, mimo mniejszej sprzedaży wieprzowiny do Chin oraz USA.