Dane opublikowane przez Eurostat wskazują, że ceny mięsa w sklepach w Luksemburgu są o 41% wyższe niż średnia w Unii Europejskiej w 2017 r. Na przeciwnym biegunie tej klasyfikacji znajduje się Polska.
Ubojnie żywca wieprzowego w UE skarżą się na coraz słabszy eksport mięsa do krajów trzecich. Jednak obecne dane Komisji Europejskiej potwierdzają to tylko częściowo.
Nadprodukcja i spadek eksportu mogą poważnie zaszkodzić amerykańskiemu przemysłowi mięsnemu. Według Departamentu Rolnictwa USA oczekuje się, że przemysł wyprodukuje ponad 46 milionów ton mięsa rocznie, co może stać się prawdziwym ciosem dla producentów, ponieważ eksport spada z powodu wojen handlowych z Chinami, Kanadą i Meksykiem.
Litewska Państwowa Agencja ds. Żywności i Weterynarii ogłosiła, że dziesięć zakładów przetwórstwa mięsnego będzie mogło eksportować wieprzowinę i wołowinę do Hongkongu.
Rosja importowała 1,7 razy mniej mięsa w pierwszej połowie tego roku w porównaniu do podobnego okresu w 2017 r. Jednocześnie wyraźnie wzrósł eksport rosyjskiego mięsa.
W pierwszym półroczu tego roku Ukraina importowała 8,4 tys. ton świeżej, schłodzonej i mrożonej wieprzowiny. W analogicznym okresie ubiegłego roku, import ten wynosił tylko 924 tony.
Zgodnie z wyliczeniami Brazilian Animal Protein Association (ABPA) w ciągu 11 dni trwania strajku kierowców ciężarówek przemysł drobiarski wraz z przemysłem wieprzowym straciły łącznie 828 milionów dolarów. ABPA szacuje, że w czasie trwania protestu nie doszło do skutku około 60 procent wszystkich zaplanowanych operacji transportowych.
W kwietniu amerykański eksport wołowiny zanotował najlepsze wyniki w pierwszym kwartale 2018 r.. Wielkość wywozu wołowiny w tymże miesiącu wyniosła 111 213 ton, co stanowi wzrost o 11 proc. w stosunku do analogicznego okresu minionego roku.
Podobnie jak w poprzednim tygodniu nie niemieckim rynku popyt na świnie przeznaczone do uboju jest znacznie większy. Dzięki temu można szybko i łatwo wprowadzić na rynek oferowane ilości mięsa, choć w nielicznych miejscach mogą wsytępować nadwyżki. Impulsem jest handel mięsem, który wypada o wiele lepiej niż jeszcze kilka tygodni wcześniej. W szczególności mięso na grilla zamawiane jest i będzie nadal w dużych ilościach. Inaczej natomiast wygląda sytuacja w krajach spoza Unii Europejskiej. Przedsiębiorstwa nastawione przede wszystkim na eksport skarżą się na słabe ceny i niskie zbyty. Niemniej jednak większość producentów spodziewa się dalszego wzrostu sugerowanych cen zrzeszeniowych w bieżącym tygodniu z powodu intensywnej sprzedaży świń przeznaczonych do uboju.
W przemyśle mięsnym za linią Odry rośnie popyt na obowiązkowe oznakowanie mięsa i produktów mięsnych zaproponowane przez Niemieckie Stowarzyszenie Rolników (DBV).
W odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków ustalania i sposobu oznaczania klas jakości handlowej tusz wieprzowych oraz tusz wołowych samorząd rolniczy zwrócił uwagę na postulowaną od dawna przez rolników potrzebę stworzenia niezależnego od zakładów ubojowych systemu oceny poubojowej półtusz.
W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owczego. Stwierdzono, że konsumpcja mięsa owczego w Chinach rośnie wraz z rosnącą klasą średnią napędzającą ten wzrost.
Według danych Eurostatu, wartość nieprzetworzonej wołowiny wyeksportowanej z Polski w 2017 r. wyniosła prawie 1,4 mld Euro, czyli była o ponad 20% większa niż 2016 r. 86% tego mięsa trafiło na rynek unijny. Wzrost sprzedaży wołowiny poza granice Unii Europejskiej wyniósł 21%, zaś w ramach Wspólnoty 19%.
W bieżącym roku ceny detaliczne żywności nie rosną tak dynamicznie jak jeszcze kilka miesięcy temu, niemniej pozostają wyższe niż w 2017 r. Według danych GUS, w lutym artykuły spożywcze były średnio o 3,6% droższe wobec analogicznego okresu przed rokiem. Dla porównania, w grudniu 2017 r. wzrost cen sięgał 5,8% w relacji rocznej.
Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza odniosła się do raportu NIK nt. wykorzystywania antybiotyków w produkcji zwierzęcej przestrzegając przed krzywdzącą dla branży drobiarskiej jego interpretacji. KRD-IG podkreśla, że zdecydowana liczba producentów mięsa drobiowego działa w oparciu o dodatkowe krajowe i międzynarodowe systemy kontroli jakości.
Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od eksportu. Ponad 83% mięsa wołowego, które zostało wyprodukowane w naszym kraju trafia na rynki zagraniczne.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) przewiduje, że mięso drobiowe nadal będzie miało najwyższy wolumen produkcji na świecie. Analizy FAO pokazują jednak, że dystans dzielący drób od wieprzowiny systematycznie maleje.