Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Mięso

Globalna produkcja wieprzowiny utrzyma dotychczasowy poziom, ale spadnie handel zagraniczny

Redakcja

Amerykański Departament Rolnictwa USDA opublikował w tym tygodniu zaktualizowane prognozy dotyczące światowej produkcji wieprzowiny i handlu zagranicznego. Oczekuje się, że w bieżącym roku wielkość produkcji wieprzowiny będzie mniej więcej taka sama jak w roku poprzednim i wyniesie około 114,3 mln ton. Według szacunków USDA światowy handel zagraniczny wieprzowiną będzie prawdopodobnie o ponad 3% niższy niż w 2022 r.

Czytaj więcej...

Smak mięsa pochodzącego od zwierząt jest nie do podrobienia, choć naukowcy robią co mogą

Joanna Składanowska-Baryza

Zamienniki mięsa (określane jako substytuty lub analogi mięsne) odnoszą się przede wszystkim do produktów bezmięsnych, które próbują niejako naśladować tradycyjne mięso pod względem smaku, konsystencji, wyglądu i wartości odżywczych. Produkty te to głównie roślinne zamienniki, które są bogatym źródłem białka i są nimi, na przykład: rośliny strączkowe, zboża, grzyby jadalne, ale także nasiona oleiste. Jednak jako alternatywę dla mięsa należy również rozważyć hodowane mięso i jadalne owady.

Czytaj więcej...

Niemcy jedzą najmniej mięsa od 1989 r. Największy spadek konsumpcji zaliczyła wieprzowina

Redakcja

- Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. W zeszłym roku były to 52 kilogramy na osobę, czyli około 4,2 kg mniej niż w 2021 r. – informuje Federalne Centrum Informacji Rolniczej (BZL). To najniższa wartość od czasu gdy takie statystki są prowadzone, czyli od 1989 roku. W porównaniu dziesięcioletnim, konsumpcja per capita spadła prawie o 9 kilogramów ( w 2012: 60,9 kg). 

Czytaj więcej...

Polacy najczęściej kupują mięso w dyskontach i w osiedlowych sklepach

Redakcja

Jak wynika z najnowszego raportu branżowego, 3 na 4 osoby kupują mięso w dyskontach. Natomiast blisko co trzeci respondent wybiera małe niezależne sklepy, np. osiedlowe. Nieznacznie mniej wskazań mają placówki wielkopowierzchniowe, w tym hipermarkety. Z kolei do rezygnacji z zakupu skłania ankietowanych głównie zły wygląd. Ponadto zniechęca też cena.

Czytaj więcej...

Włosi wprowadzają zakaz stosowania żywności wyprodukowanej w laboratoriach. Priorytetem jest ochrona dziedzictwa kulinarnego

Redakcja

Rząd Włoch zatwierdził we wtorek ustawę zakazującą stosowania żywności i pasz wyprodukowanych w laboratoriach. Nowe przepisy mają ochronić dziedzictwo rolno-spożywcze kraju. Autorzy ustawy podkreślają, że brakuje jednoznacznych badań naukowych, które potwierdzają bezpieczeństwo stosowania żywności syntetycznej.

Czytaj więcej...

Dumpingowe ceny wieprzowiny w sieciach handlowych. Przepisy na to pozwalają?

Redakcja

W jednym ze sklepów wielkopowierzchniowych był schab w cenie 11,86 zł/kg, podczas gdy zakłady mięsne w hurcie mogły zakupić ten sam element za 19 złotych. Innym razem w jednym ze sklepów sieci handlowej, reprezentowanej przez zachodni kapitał, można kupić schab w cenie 15 zł/kg, podczas gdy ten sam schabowy na rynku tradycyjnym sprzedawany jest w cenie 27 złotych. Jakim cudem?

Czytaj więcej...

Liczą ślad węglowy dla mięsa. Po co?

Redakcja

Naukowcy z ośrodka badawczego Rothamsted w Wielkiej Brytanii przekonują, że poziom emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez branżę spożywczą może być niewłaściwie obliczany. Brytyjczycy wzięli pod uwagę nie tylko poziom emisji, ale połączyli ślad węglowy z wartościami odżywczymi. W eksperymencie porównano wpływ na środowisko produkcji bydła mlecznego, serów, jaj oraz wieprzowiny z orzechami, fasolą, tofu i zbożem. Efekty są bardzo zaskakujące.

Czytaj więcej...

Rosyjski sektor wieprzowy wyszedł z kryzysu

Martyna Frątczak

Pomimo zachodnich sankcji i utracie ważnych rynków eksportowych, rosyjski sektor wieprzowy ma się coraz lepiej. W drugiej połowie 2022 roku eksport wieprzowiny w Rosji znacząco wzrósł, wracając do poziomów sprzed wojny.

Czytaj więcej...

Czy wieprzowina straci smak? Trwa dyskusja o klasach mięsności

Redakcja

- Coraz głośniej pobrzmiewa dyskusja na temat rezygnacji z klasyfikacji SEUROP w obecnym kształcie. Chodzi o to, że w pogoni za jak najwyższą mięsnością, za tym aby wieprzowina była chuda, zatraciliśmy to, co w mięsie jest najważniejsze – smak, który pochodzi z tłuszczu śródmięśniowego – zauważa Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

Czytaj więcej...

Naukowcy nie popierają tych, którzy próbują prowadzić ideologiczną wojnę przeciwko hodowli zwierząt

Redakcja

Ponad 654 naukowców z uniwersytetów i instytucji badawczych z całego świata podpisało ważną międzynarodową deklarację popierającą zasadniczą rolę hodowli zwierząt w zrównoważonym systemie żywnościowym. Deklaracja dublińska  została sporządzona w październiku 2022 r. po dwudniowym międzynarodowym szczycie na temat społecznej roli mięsa.

Czytaj więcej...

Bruksela wieszczy trudną dekadę dla przemysłu mięsnego. Szczególnie źle wróży się produkcji wieprzowiny

Redakcja

Komisja Europejska oczekuje, że popyt na mięso będzie się rozwijał w przeciwnym kierunku w Unii Europejskiej i na świecie w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Komisja Europejska widzi szczególnie gwałtowny spadek produkcji wieprzowiny. Ogólnie rzecz biorąc, kwestie zrównoważonego rozwoju będą miały większy wpływ na produkcję i konsumpcję mięsa.

Czytaj więcej...

Mięso wyłączone z obniżki VAT?

Redakcja

Hiszpańskie Stowarzyszenie Przemysłu Mięsnego (ANICE), biorąc pod uwagę możliwe obniżenie podatku VAT, jakie może zaproponować madrycki rząd na niektóre podstawowe produkty spożywcze, popiera ten rodzaj wsparcia konsumentów, ale domaga się aby mięso nie było wyłączone z tej obniżki. 

Czytaj więcej...