Przywóz mięsa do Unii Europejskiej będzie niższy w bieżącym roku kalendarzowym w porównaniu z rokiem poprzednim. W związku z tym w pierwszych trzech kwartałach 2017 r. Importerzy z UE zakupili łącznie około 996 000 ton mięsa, w tym produktów ubocznych i żywych zwierząt z państw trzecich; było to o prawie 140 000 t (o12,3%) mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Władze rosyjskie znalazły w brazylijskich dostawach mięsa pozostałości raktopaminy – stymulatora wzrostu – i następnie zarządziły „tymczasowe ograniczenie” na import mięsa wieprzowego i wołowego z tego kraju od 1 grudnia.
Kiełbasa piaszczańska jest 40. polskim produktem objętym ochroną w ramach unijnego systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Jak wynika z najnowszego raportu FAO Food Outlook światowa produkcja mięsa w 2017 r. wzrośnie o 3,5 mln t (1,1%) do 324,8 mln t. W największym stopniu wzrost ten będzie wynikał ze zwiększenia produkcji mięsa wołowego - o 1,2 mln t do 69,5 mln t - a także mięsa wieprzowego - o 1,2 mln t, do 118, 2 mln t.
Restauracje Mc Donald's powstały w pierwszej połowie XX wieku jako punkty gastronomiczne serwujące dania (kanapki) z wołowiną. Na ostatniej konferencji prasowej przedstawiciele sieci podali zaskakujące informacje o rodzajach mięsa, które są najczęściej sprzedawane.
Amerykańska Rada do spraw Eksportu Drobiu i Jaj - podobnie jak inne ośrodki analityczne - spodziewa się, że wkrótce produkcja mięsa drobiowego na świecie przewyższy produkcję wieprzowiny.
W 2016 r. Niemiecki przemysł mięsny osiągnął obrót w wysokości 18,8 mld euro. Głównymi tematami dyskusyjnymi u naszych zachodnich sąsiadów w ub. roku był: dobrostan zwierząt, rozkwit eksportu wieprzowiny do Azji, wzrost cen.
Wieprzowina jest nadal najczęściej konsumowanym mięsem w Niemczech. Nasi sąsiedzi muszą jednak teraz płacić za ten rodzaj mięsa znacznie więcej niż rok temu.
Na stronie internetowej GLW pojawiła się informacja dotycząca zniesienia przez Katar zakazu importu mięsa z Polski. To dla rodzimych producentów ważna informacja.
Przedsiębiorstwo ubojowe Tönnies kontynuuje prace ekspansyjne. Aktualnie Tönnies planuje budowę rzeźni w Rosji, poza tym przewiduje się inwestycje w fermy świń w Serbii.
Światowa produkcja wieprzowiny w 2017 roku spadnie o 0,8% do 114,7 mln ton – zakłada prognoza FAO. Będzie to już trzeci spadkowy rok z rzędu. Sytuacja w Chinach, które są największym producentem wieprzowiny na świecie, będzie miała największy wpływ na rynek.
W 2016 r. światowa produkcja drobiu, po raz pierwszy w historii, przewyższyła produkcję wieprzowiny. W bieżącym roku mięsa wieprzowego na rynku globalnym będzie jeszcze mniej.
Bakterie salmonelli to jedna z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych. Salmonella często pojawia się w surowym mięsie (zwłaszcza drobiowym), jajach, mleku i przetworach mlecznych, rozmrożonych lodach, źle przygotowanych potrawach. Jest groźna, ponieważ może być przyczyną zakażenia narządów wewnętrznych, czy zapalenia stawów.
W 2016 r. Rosjanie wyeksportowali 173 tys. ton mięsa, tj. prawie dwa razy tyle w porównaniu z 2015 r. W poprzednich latach wywóz mięsa z Rosji wzrastał w dość umiarkowanym tempie, jednakże udało się Rosjanom poszerzyć listę krajów-odbiorców z 25 w 2015 r. do 40 w 2016 r.
O kondycji i znaczeniu branży mięsnej w Polsce dyskutowano wczoraj w Warszawie podczas spotkania zorganizowanego przez organizacje branżowe hodowców i przetwórców mięsa. Dyskusja przebiegała pod hasłem: „ Wieprzowina i wołowina na wielkanocnym stole. Wielkanoc − Mięsne Święta − Polska Tradycja”.
Komisja Europejska poinformowała, że zamierza rozpocząć ponowną ocenę w zakresie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi WWA.
W odpowiedzi na przedstawiony do zaopiniowania projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniającego rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych Zarząd KRIR w dniu 20 lutego 2017 r. przekazał swoje uwagi.