Wczoraj, 20 marca, odbyła się aukcja nowozelandzkiej giełdy Global Dairy Trade. Po raz trzeci w tym roku obserwowaliśmy spadek cen przetworów mlecznych. Ogólna zmiana indeksu cen GDT w porównaniu z poprzednim wydarzeniem to spadek o -1,2 %.
Poprzednie spadki cen w tym roku odnotowano 20 lutego (-0,5%) oraz 6 marca (-0,6%), zatem obecny spadek cenowy jest największy jak do tej pory.
Na aukcji oferowano: bezwodny tłuszcz mleczny, masło, ser cheddar, kazeinę podpuszczkową, odtłuszczone mleko w proszku oraz pełne mleko w proszku. Największy spadek cenowy zanotowano w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku (-8,6 %). Spadły również ceny sera cheddar (-3,9 %) oraz kazeiny podpuszczkowej (-2,9 %). Jedyny wzrost cen odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, jednak był on na poziomie zaledwie +0,1 %. Ceny pozostałych produktów nie uległy zmianie.
Źródło: Global Dairy Trade