kps

kojs

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Rynek serów świeżych w Polsce

Cezary Wójcicki
produkcja twarogu w polsce
Źródło: pixabay.com

Polska, wg danych Eurostat, w 2016 r. była czwartym największym producentem serów świeżych w Unii Europejskiej. Więcej serów świeżych produkuje się w Niemczech, Francji i we Włoszech. Udział Polski w unijnej produkcji szacowany jest na ok. 13%.

 

Według najnowszych danych GUS, w Polsce w dużych zakładach (zatrudniających co najmniej 50 osób)  w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r. produkcja serów świeżych (włącznie z twarogami) zwiększała się o 5,3% do 75,8 tys. t. W  2017 r. produkcja ta wyniosła 451 tys. t i była o 1,7% większa niż w 2016 r. Doliczając produkcję w małych zakładach, wyniosła ona ok. 467 tys. t czyli 53% wolumenu produkcji wszystkich serów w Polsce.

 

Około 1/5 produkcji serów świeżych w Polsce jest eksportowana. Wg danych Eurostat, w 2017 r. wolumen eksportu tych produktów wyniósł 93,2 tys. t i był o 5,5% większy niż w 2016 r. Zdecydowana większość, bo 86,0 tys. t trafiła na rynek unijny (wzrost o 2,1% w relacji do 2016 r.) . Warto jednak zauważyć, że wolumen eksportu na rynki pozaunijne zwiększył się aż o 78% do 7,2 tys. t.

 

Eksport do największego odbiorcy serów świeżych – Niemiec – zmniejszył się o 11,9% do 22,9 tys. t. Do drugiej Wielkiej Brytanii wzrósł o 11,6% do 9,1 tys. t, a do trzecich Włoch zwiększył się o 13,4% do 9,0 tys. t. Największym pozaunijnym importerem serów świeżych z Polski była Korea Południowa, do której wywóz zwiększył się o 313,4% do 1,9 tys. t. Wolumen sprzedaży do Arabii Saudyjskiej wzrósł o 72% do 742 t. Co ciekawe, na mapie eksportu polskich serów świeżych znalazły się takie kraje jak Szwajcaria, Nigeria czy Ghana.

 

W strukturze wolumenu eksportu  serów świeżych Mozzarella zajmowała 22% a Mascarpone 19%. Wywóz pozostałych serów świeżych, w skład których wchodzą m.in. twarogi stanowił 59%.

 

W 2017 r. do Polski sprowadzono 30,4 tys. t serów świeżych czyli zaledwie 0,6% mniej niż przed rokiem. Blisko połowa tych serów pochodziła z Niemiec,  16% z Czech, a po 9 % z Francji i Włoch.

 

Biorąc pod uwagę dane o produkcji  i handlu zagranicznym można szacować, że spożycie serów świeżych w Polsce, w 2017 r. ukształtowało się na poziomie ok. 10,5 kg/mieszkańca i było na podobnym poziomie jak przed rokiem.

 

Niższe ceny zbytu serów świeżych

 

Według danych MRiRW, w pierwszej połowie marca 2018 r. średnia cena zbytu twarogów (o zawartości min. 40% tłuszczu)  wyniosła 8,81 zł/kg  i była o 2,0% niższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Za sery typu Mozzarella producenci otrzymywali w tym okresie 14,02 zł/kg, czyli o 2,7% mniej niż przed rokiem.

 

Źródło: Paweł Wyrzykowski, ekspert rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas

 

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu