Działanie 1. Zakup odtłuszczonego mleka w proszku w drodze procedury przetargowej
Rozporządzeniem Rady (UE) 2018/147 ustalono, że w ramach interwencji publicznej ograniczenie ilościowe zakupu OMP po ustalonych cenach na 2018 r. wynosi 0 ton.
W związku z powyższym KE otworzyła procedurę przetargową, która będzie realizowana od 1 marca do 30 września. Na pierwszym indywidualnym przetargu (oferty można było składać do 20 marca) nie ustalono maksymalnej ceny zakupu, co skutkowało, że nie zakupiono dodatkowych ilości OMP na zapasy interwencyjne. Minimalna cena jaka zaoferowano wynosiła 1340,90 EUR/t, a maksymalna 1650 EUR/t. Złożono oferty na zakup 1349 ton odtłuszczonego mleka w proszku
Działanie 2. Zapasy interwencyjne i sprzedaż OMP
Według danych Komisji Europejskiej na koniec stycznia 2018 roku w UE w magazynach przechowywano 379 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku. W polskich magazynach znajduje sie 39 tys. ton.
Podczas 18-tego częściowego przetargu na sprzedaż OMP pochodzącego z zapasów interwencyjnych, ustalono minimalną cenę sprzedaży na poziomie 1050 EUR/t. Łącznie Komisja Europejska sprzedała 4 127 ton odtłuszczonego mleka w proszku. Zakupu dokonały przedsiębiorstwa z Belgii (1975 ton), Holandii (1200 ton), Polski (772 tony), z Francji (96 ton), oraz z Finlandii (84 tony).
Działanie 3. Program dla szkół
„Program dla szkół” zastąpił dotychczas realizowane programy „Owoce i warzywa w szkole” oraz „Mleko w szkole”. Dostawy do szkół rozpoczęły się na początku października 2017 roku. Ponad 1,8 mln uczniów klas I-V szkół podstawowych bezpłatnie otrzymuje m.in.: jabłka, gruszki, śliwki truskawki, soki owocowe, marchewki, rzodkiewkę, paprykę, mleko, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne. W roku szkolnym 2017/2018 dzieci otrzymają ponad 160 mln porcji owocowo - warzywnych i 144 mln porcji mlecznych.
Łączna liczba porcji owoców i warzyw otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu owocowo-warzywnego w II semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 45, tj. co najmniej 4 porcje w tygodniu.
Łączna liczba porcji mleka i przetworów mlecznych otrzymywanych przez jedno dziecko w ramach komponentu mlecznego w II semestrze roku szkolnego 2017/2018 wynosi 40, tj. co najmniej 3 porcje w tygodniu.
Źródło: Dorota Śmigielska Rynek Mleka III/2018