Niemcy analitycy z Oil World prognozują, że spodziewana nadwyżka produkcji nad zużyciem będzie wynikała przede wszystkim z większych zbiorów słonecznika oraz nasion soi. Oczywiście przy założeniu realizacji korzystnych warunków pogodowych.
Globalna produkcja 17 olejów jadalnych i tłuszczów ma wynieść 193,8 mln ton (w roku handlowym kończącym się we wrześniu 2014 roku), tj. o 3,5% więcej w porównaniu z kończącym się sezonem (187,3 mln ton). Tymczasem światowa konsumpcja jest prognozowana na 192,9 mln ton wobec 187,6 mln ton w sezonie 2012/13. Jeśli te obecne, bardzo optymistyczne przewidywania zostaną zrealizowane, to oznaczać to będzie wzrost zapasów końcowych – z 23,6 mln ton do 24,2 mln ton.
Komisja Europejska do 2020 roku zaproponowała wyznaczenie 5% pułapu zużycia biopaliw produkowanych na bazie surowców rolnych, takich jak zboża, buraki cukrowe czy nasiona oleistych, w paliwach konwencjonalnych. Podobnie w ubiegłym miesiącu Komitet Rolny Parlamentu Europejskiego opowiedział się za nie zwiększaniem udziału biopaliw wytwarzanych z surowców rolnych powyżej 6,5%, jednocześnie opowiadając się za wyznaczeniem obligatoryjnych udziałów zużycia dla biopaliw zaawansowanych.
Źródło: FAMMU/FAPA