Jeśli nie zostaną skutecznie ogłuszone, małe przeżuwacze, takie jak owce i kozy, mogą odczuwać silny ból i strach podczas uśmiercania. Zgodnie z najnowszą opinią EFSA na temat dobrostanu zwierząt, można ulepszyć tę procedurę, aby zmniejszyć ból i strach.
Poza rzeźniami zwierzęta mogą być uśmiercane w celach innych niż spożycie przez ludzi, jeśli na przykład są nieproduktywne, ranne lub śmiertelnie chore. Mogą być również uśmiercane na dużą skalę w celu zwalczania chorób lub zarządzania katastrofami. W pierwszej fazie procesu zwierzęta są przenoszone do miejsca uśmiercania, a w drugiej fazie są unieruchamiane i uśmiercane.
Eksperci EFSA zauważyli, że oba etapy mogą powodować problemy związane z dobrostanem i podkreślili potrzebę odpowiedniego ogłuszania zwierząt, aby nie odzyskały przytomności przed uśmierceniem. Przedstawili również szereg zaleceń dotyczących prawidłowego stosowania metod uśmiercania w celu zminimalizowania bólu i strachu.
Nowa opinia EFSA jest zgodna z poprzednimi zaleceniami dotyczącymi uboju małych przeżuwaczy w celu spożycia przez ludzi, opublikowanymi w 2021 r. Nowe zalecenia dotyczące dobrostanu koniowatych podczas uboju mają pojawić się do końca 2024 r.