Zgodnie ze wstępnymi danymi federalnego urzędu statystycznego, we wrześniu 2011 wywieziono z Niemiec 260 tys. ton mięsa wieprzowego (razem z wędlinami, kiełbasami oraz produktami ubocznymi).
Wolumen eksportu był wyższy o 20% w stosunku do września poprzedniego roku i niższy od rekordowego poziomu z października 2010.
Był to największy poziom eksportu notowany we wrześniu. Wobec sierpnia 2011 sprzedaż wzrosła o 5%.
Import do państw członkowskich UE zwiększył się w ciągu miesiąca o 3% i stanowił 68% całkowitego eksportu. Rosja w dalszym ciągu jest największym odbiorcą z grona państw trzecich; rośnie sprzedaż do Chin oraz Hongkongu.
W okresie trzech kwartałów tego roku, niemiecki eksport wieprzowiny osiągnął poziom 1,9 mln ton i był o 4,4% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Nieznacznie spadła sprzedaż świeżego mięsa, wzrosły z kolei dostawy mięsa mrożonego, produktów ubocznych i słoniny.
Źródło: FAMMU/FAPA