Rolnicy chcą zwiększenia stawek celnych z 10% do 20% dla: pozostałego mięsa wieprzowego (przodki i ich kawałki, schaby i ich kawałki z kośćmi, boczek i jego kawałki) sprowadzanego z Brazylii, Polski oraz z Niemiec; z 12% do 25% dla wątroby wieprzowej mrożonej i pozostałych podrobów wieprzowych z Niemiec, Danii, Holandii oraz Polski; z 15% do 30% dla tłuszczu i słoniny wieprzowej z Polski, Niemiec oraz Holandii.
Zdaniem federacji rolników, w latach 2008-2010 przywóz na Ukrainę pozostałego mięsa wieprzowego (przodki, schab, boczek) zwiększył się o 41%, podrobów o 63%, z kolei tłuszczów i słoniny o 23%.
Jak podaje ukraiński urząd statystyczny, na początku grudnia 2011 pogłowie trzody chlewnej w kraju osiągnęło poziom 7,835 mln sztuk i było o 5,5% mniejsze w porównaniu do zeszłego roku.
Mimo spadku liczebności, w listopadzie odnotowano pozytywny trend w produkcji wieprzowiny, do uboju skierowane zostało 36,8 tys. ton żywca.
Ze względu na sezonowy wzrost cen, przeciętna cena mięsa wieprzowego wyniosła 17,134 UAH/t (=2,139 USD/t).
Źródło: FAMMU/FAPA