Skala wzrostu cen żywności na świecie w ubiegłym miesiącu była podobna, jednak żywność była o 10% tańsza od odnotowanego przed rokiem rekordowo wysokiego poziomu.
W minionym miesiącu wzrosły ceny prawie wszystkich towarów objętych indeksem FAO, w największym stopniu cukier (+2,4%), oleje (+2,1%) oraz zboża (+2%). Niższe wobec stycznia były tylko ceny artykułów mleczarskich (-0,7%).
Mięso podrożało nieznacznie, bo o 0,4% do 174,9 pkt., przede wszystkim poprzez 3,4% zwyżkę notowań wieprzowiny. Wsparciu cen tego gatunku mięsa sprzyjały wzmożone dostawy do Hongkongu, a także epidemie pomoru świń w Rosji. W porównaniu do stycznia spadły ceny drobiu, wołowiny i mięsa owczego.
Ceny mięsa są wysokie, o 3% wyższe w stosunku do zeszłego roku i jedynie o 3% niższe od rekordowego poziomu z listopada 2011.
Źródło: FAMMU/FAPA