Wolumen przywozu wyniósł 13,63 tys. ton o wartości 24,7 mln USD (dominowało mięso niskiej jakości). Wieprzowina pochodząca z importu sprzedawana jest po cenie o ok. 1/3 niższej od mięsa, które wyprodukowane zostało w kraju. Producenci z Ukrainy ponoszą duże straty, gdyż nie mogą sprzedać swoich produktów.
Średnia cena jednostkowa sprowadzanej wieprzowiny to 15 UAH/kg (2,04 USD/kg).
Ukraiński urząd statystyczny poinformował, iż na początku bieżącego miesiąca minimalny poziom cen mięsa pochodzącego z produkcji krajowej osiągnął 20-20,5 UAH/kg (tj. 2,73-2,79 USD/kg) w stosunku do 19-19,5 UAH/kg (2,59-2,66 USD/kg) sprzed tygodnia.
Ze względu na różnicę w cenach oraz niski stopień zamożności ukraińskiego społeczeństwa, konsumenci wybierają mięso tańsze o niższej jakości (pochodzące z importu).
W styczniu i lutym 2012 eksport wieprzowiny z Ukrainy spadł o 7% w skali roku do 3,7 tys. ton o wartości 17,2 mln USD.
Źródło: FAMMU/FAPA