Duże znacznie dla kształtowania się cen w UE miał rosnący eksport (od stycznia do września kraje UE dokonały eksportu poza UE 2 mln 374 tys. ton wieprzowiny w wadze produktu tj. 22% wzrost w stosunku do analogicznego okresu roku 2010).
Zgodnie z danymi KE w trzecim tygodniu listopada 2011 cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii kształtowała się na poziomie 160,55 euro/100 kg i była o 16,7% wyższa od zeszłorocznego poziomu.
Utrzymująca się tendencja spadkowa w ubojach świń w takich krajach jak Francja, Polska czy Włochy skutkowała kontynuacją wzrostu cen na tych rynkach. Podobną sytuację zaobserwowano w Danii, gdzie w 46 tygodniu tego roku cena reprezentatywna wieprzowiny wynosiła 149,14 euro/100 kg, a więc była o 18,2% wyższa niż w roku ubiegłym.
We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny kształtowała się na poziomie 161,00 euro/100 kg w stosunku do 127,00 euro/100 kg rok temu.
Najwyższy wzrost ceny reprezentatywnej wieprzowiny – o 28,4% - zanotowano we Włoszech, gdzie osiągnęła ona poziom 196,640 euro/100 kg.
W Niemczech z kolei cena reprezentatywna tego gatunku mięsa wykazywała mniejszy wzrost (14%), tak jak w Hiszpanii (16,7%) i w Wielkiej Brytanii (7,9%). Mimo to pozostawały one na znacznie wyższym poziomie niż w roku 2010.
W Polsce cena reprezentatywna wieprzowiny osiągnęła poziom 157,07 euro/100 kg – była wyższa niż w roku poprzednim o 19,1%, będą jednocześnie o 2,2% niższą od średniej dla całej Unii.
Dalsze wzmacnianie się cen wieprzowiny w UE jest odzwierciedleniem zbieżnych trendów na światowym rynku. W takich krajach jak Kanada, USA, Brazylia czy Chiny obserwowany jest wzrost cen tak żywca, jak i mięsa wieprzowego.
Jeśli do końca tego roku obecna dynamika wzrostu w eksporcie wieprzowiny utrzyma się, wówczas w całym roku 2011 eksport tego gatunku mięsa z UE będzie wyższy niż rekordowy poziom z roku 2010, który wynosił 2,7 mln ton.
Źródło: FAMMU/FAPA