W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44%) i mrożona wieprzowina (42%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% i 9% mniej niż rok wcześniej. O ponad połowę niższe (-67%) były wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE, spadł również wywóz świeżego mięsa (-7%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+7%).
Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii.
W strukturze sprzedaży z Polski dominowało mięso mrożone (48%) i słonina (17%).
Zmieniła się nieco struktura geograficzna eksportu – największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku o 69% do 120 tys. ton, stanowiąc niemal 1/4 całkowitego wywozu. Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 19% do 109 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-31%), Korei Płd. (-51%), na Ukrainę (-2%) i Białoruś (-38%). Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+3%), Angoli (+5%), Australii (+15%) i na Filipiny (+4%).
W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 5,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (59%) oraz mięso mrożone (29%).
Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.
Źródło: FAMMU/FAPA