Departament Rolnictwa USA (USDA) zaktualizował swoją ocenę rozwoju chińskiego rynku wieprzowiny w bieżącym roku i opublikował prognozę na nadchodzący rok 2024. Choć eksperci spodziewają się, że produkcja wieprzowiny w Chinach wzrośnie w tym roku, w przyszłym roku spodziewają się niewielkiego spadku ze względu na kurczące się stado macior.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych zaktualizował niedawno swoje oczekiwania dotyczące produkcji, spożycia i handlu wieprzowiną w Chinach. Na bieżący rok 2023 amerykańscy eksperci zakładają wzrost produkcji o 2% w stosunku do roku poprzedniego do 56,50 mln ton.
W nadchodzącym roku spodziewany jest jednak spadek o 1% do 55,95 mln ton, ponieważ obecnie obserwują kurczące się chińskie stado macior. Eksperci amerykańscy przypisują to przede wszystkim cenom na chińskim rynku trzody chlewnej, które obecnie nie pokrywają kosztów, co powoduje problemy z płynnością niektórych dużych firm hodowlanych.
Na bieżący rok 2023 eksperci USDA spodziewają się spożycia na poziomie 58,70 mln ton, natomiast na rok 2024 prognozują niewielki spadek o prawie 1% do 58,15 mln ton – z jednej strony ze względu na spadającą krajową produkcję wieprzowiny w Chinach, z drugiej strony, ponieważ słabnąca chińska gospodarka wpływa na ogólne zachowania konsumentów.
Amerykańscy analitycy spodziewają się, że chiński import wieprzowiny wzrośnie w tym roku o 8% do 2,30 mln ton w porównaniu z rokiem poprzednim. W przyszłym roku import prawdopodobnie nieznacznie wzrośnie do 2,32 mln ton ze względu na niższą chińską produkcję krajową. Według USDA głównymi krajami dostraczającymi wieprzowinę pozostają Hiszpania, Brazylia, Dania, Holandia, Kanada i USA.
Źródło: ISN