Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
28.02.2020 MATIF: pszenica kons. MAR20 - 187,50 (- 2,09%), kukurydza MAR20 - 165,50 (- 1,19%), rzepak MAJ20 - 380,25 (- 1,81%) [euro/tona] +++ +++ +++ 28.02.2020 12:29 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,70 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,20 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Presja na ceny skupu żywca wieprzowego nie ustaje. Zakłady nie kupują na zapas

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Eksporterzy od dłuższego czasu narzekali na zbyt wysokie ceny unijnej wieprzowiny, którą coraz trudniej jest sprzedać na rynkach trzecich. Również na lokalnym rynku UE zauważalny jest spadek popytu na produkty wieprzowe, spowodowany wysokimi cenami – pisze o aktualnej sytuacji na rynku tuczników Aleksander Dargiewicz ze związku Polpig.

 

W Niemczech ostatni tydzień przyniósł spadek ceny skupu tuczników o 5 eurocentów do poziomu 2,20 EUR/kg (wbc). Bezpośrednim powodem redukcji ceny było mniejsze zainteresowanie zakupem surowca do przetwórni ze względu na krótszy tydzień ubojowy. Na wtorek 3 października przypadł dzień świąteczny, który spowodował większą presję na ceny skupu żywca wieprzowego. Brak sprzedaży na małej giełdzie niemieckiej już wcześniej zapowiadał niekorzystną zmianę cen skupu pomimo niskiej podaży żywca. Eksporterzy od dłuższego czasu narzekali na zbyt wysokie ceny unijnej wieprzowiny, którą coraz trudniej jest sprzedać na rynkach trzecich. Również na lokalnym rynku UE zauważalny jest spadek popytu na produkty wieprzowe spowodowany wysokimi cenami. Presja na ceny skupu żywca nie ustaje, a największe firmy przetwórcze w Niemczech oczekują dalszych spadków cenowych.

 

W Polsce ceny skupu żywca zrównały się z cenami niemieckimi, a ubojnie na obniżenie cen u naszego zachodniego sąsiada zareagowały redukcją cen skupu o 25 groszy za kilogram wagi poubojowej. Spadek cen skupu powoduje bardziej ostrożne wstawianie prosiąt do tuczu. Nowe ogniska ASF w stadach świń dodatkowo zwiększają niepewność rynkową. Ze względu na wysokie koszty energii przetwórnie unikają gromadzenia większej ilości zapasów wieprzowiny. W rezultacie potrzeby zakładów mięsnych zaspokaja stosunkowo ograniczona podaż żywca.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii: