Kwitnie amerykański eksport wieprzowiny. Rekordowe dostawy do Meksyku

Redakcja
USA, eksport wieprzowiny

Pod koniec ubiegłego roku eksport wieprzowiny z USA osiągnął najwyższą wartość od 2021 roku. Było to głównie efektem rekordowych dostaw do Meksyku, Ameryki Środkowej i Kolumbii. 

 

Amerykański sektor trzody chlewnej powoli rośnie, robiąc dobre interesy w Ameryce Południowej. Eksport wieprzowiny w listopadzie ubiegłego roku wyniósł 258 601 ton, co stanowi wzrost o 5 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym i stanowi wynik najwyższy od sześciu miesięcy. Wartość eksportu wzrosła w tym miesiącu o 2 proc. do 671 mln euro, najwięcej od maja 2021 r. Od stycznia do listopada eksport wyniósł 2,64 mln ton, co oznacza wzrost o 8 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym, o wartości 6,72 mld euro, czyli wzrost o 5 proc.

 

 

Główny rynek w Meksyku

 

Listopadowy eksport wieprzowiny na główny rynek, do Meksyku, osiągnął rekordową wartość 201 mln euro, co oznacza wzrost o 5 procent w porównaniu z całkowitą kwotą sprzed roku. Wolumen eksportu do tego kraju (100 313 ton) wzrósł o 14 proc. i był drugim co do wielkości w historii, po październiku 2023 r. Dzięki nowym dostawom do Meksyku, udział USA w rynku importowanej wieprzowiny w tym kraju wzrósł w 2023 r. do 84 proc.

 

Ponadto wzrosła sprzedaż do Hondurasu, Gwatemali i Salwadoru, co spowodowało, że eksport wieprzowiny do Ameryki Środkowej ustanowił w listopadzie miesięczne rekordy wielkości i wartości. Przesyłki wzrosły o 35 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym do 16 565 ton, a ich wartość wzrosła o 37 procent do 46,7 mln euro.

 

Listopadowy eksport wieprzowiny do Kolumbii osiągnął rekordową kwotę 31,1 mln EUR, co oznacza wzrost o 59 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym, podczas gdy listopadowy wolumen był drugim co do wielkości w historii i wyniósł 12 148 ton (wzrost o 46 procent). Rekordowe wyniki w Kolumbii oraz silny wzrost w Chile i Peru pomogły w listopadzie eksportowi USA do Ameryki Południowej osiągnąć najwyższy poziom od dwóch lat. Wyższy niż w listopadzie 2022 r. był także eksport do Dominikany.

 

Wzrosty również w Azji i Oceanii

 

Jednak Ameryka Południowa nie jest jedynym regionem, w którym Stany Zjednoczone odnotowały wzrost eksportu. Listopad był doskonałym miesiącem dla eksportu wieprzowiny do Korei Południowej: wzrost o 19 procent w porównaniu z rokiem ubiegłym do 17 406 ton, przy jednoczesnym wzroście wartości o 18 procent do 52,8 mln euro. Udział Stanów Zjednoczonych w koreańskim imporcie wzrósł z 26 procent do 32 procent, podczas gdy udział Unii Europejskiej w rynku spadł.

 

Według USDA eksport wieprzowiny do Oceanii w 2023 r. odnotował imponujące ożywienie, a w listopadzie tendencja ta była kontynuowana, kiedy dostawy wzrosły niemal trzykrotnie w stosunku do roku poprzedniego do 6414 ton (wzrost o 186 proc.), przy wzroście wartości o 128 proc. do 21,2 mln euro. Eksport wieprzowiny do Japonii w listopadzie utrzymywał się na stabilnym poziomie 26 890 ton.

 

Spadek sprzedaży Amerykanie zaobserwowali w Chinach/Hongkongu. Eksport obejmuje głównie różnorodne produkty mięsne i odpadowe i w listopadzie wykazywał znacznie niższą tendencję, osiągając 466 511 ton od stycznia do listopada, czyli 4 proc. poniżej poziomu z roku poprzedniego, podczas gdy wartość spadła o 6 proc. do 1,07 mld euro.

 

 

Źródło: Pig Business 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz