W pierwszych dwóch miesiącach tego roku państwa członkowskie UE wyeksportowały mniej wieprzowiny do krajów trzecich w porównaniu z rokiem poprzednim. Eksport spadł o 4%. Stosunkowo wysoki poziom cen w UE ogranicza wielkość eksportu do krajów trzecich.
Hiszpania jest największym eksporterem wieprzowiny w UE, z udziałem przypadającym na prawie jedną trzecią, ale eksport tego kraju spadł w styczniu i lutym. Od stycznia do lutego 2024 r. Hiszpania dostarczyła do krajów trzecich 229 000 ton wieprzowiny. Drugim i trzecim co do wielkości krajem-dostawcą są Holandia i Dania z odpowiednio 112 tys. i 106 tys. ton wieprzowiny, które również odnotowały spadek eksportu.
Niemcy zajmują czwarte miejsce z około 62 000 ton i wzrostem o 13%. Oprócz Chin, Japonii i Korei Południowej do głównych krajów docelowych Europejczyków należy także Wielka Brytania.
Ze względu na tendencję spadkową w pogłowiu świń w UE oczekuje się, że wywóz do krajów trzecich będzie w dalszym ciągu spadał. Ponadto ceny wieprzowiny w UE kształtują się na wysokim poziomie w porównaniu do innych krajów, co również spowalnia wolumen handlu zagranicznego.