kojs

kojs

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

W tym miesiącu na rynku trzody chlewnej będzie stabilnie. Jest obawa o podwyżkę cen pasz

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Maj będzie, pod względem handlowym, miesiącem niezwykle spokojnym na rynku trzody chlewnej i nie należy się spodziewać większych wahań w cennikach. Jeśli tak będzie, to najbliższe 3-4 tygodnie nie powinny nas zaskakiwać nagłymi tąpnięciami czy też wybiciem cenowym na rynku. O wiele ciekawszy może być czerwiec – zapowiada Bartosz Czarniak ze związku Polsus.

 

Weekend majowy minął nam pod znakiem pięknej, słonecznej, wręcz letniej aury, która sprzyjała wszelkim planom piknikowo-grillowym. Obecnie mamy nieco chłodniejszy czas (właściwie typowy dla miesiąca maja w Polsce), jednakże pogoda dalej zachęca do aktywności zarówno fizycznej, jak i kulinarnej na świeżym powietrzu. Czy wpływa to na sytuacje na rynku?

 

 

Zgodnie z przewidywaniami, rynek niemiecki usadowił się wygodnie w cennikach, które znamy już od paru tygodni. Ani na parkiecie ISW, ani na VEZG nie widać nawet prób jakichkolwiek zmian co do oferowanych stawek. Tak więc na dużej giełdzie niemieckiej nadal bryluje stawka 2,20 Euro za kg w klasie E, co daje w przeliczeniu na polska walutę 9,50 zł za kg w klasie E. Wynika to z mniej więcej zrównoważonej relacji popytu do podaży. Tym bardziej, iż tamtejszy rynek informuje, że po raz pierwszy od lat liczba ubojów w tym państwie nie spada, a ustabilizowała się na mniej więcej jednym poziomie. Co to oznacza? Po utracie wielu rynków trzecich w wyniku wystąpienia wirusa ASF, niemiecki przemysł wieprzowy dostosował się (kosztem zmniejszenia populacji świń i produkcji wieprzowiny) do obecnie panujących warunków. Może to oznaczać stabilizację na rynku, a przez to łatwiejsze przewidywanie co do kierunku cenowego. Oznacza to też jeszcze jedną rzecz – jeśli rozmowy między rządami Chin i Niemiec w sprawie handlu mięsem zakończą się powodzeniem, to będzie można się spodziewać się sporych podwyżek na rynku w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na surowiec.

 

W Polsce, podobnie jak w Niemczech, nie widać jakiś wielkich zmian na rynku. Ceny maksymalne oscylują w granicach 9,40-9,50 zł za kg w klasie E, czyli podobnie jak u zachodniego sąsiada. Wielu rozmówców stwierdza, że maj będzie miesiącem niezwykle spokojnym pod względem handlowym i nie należy się tu spodziewać większych wahań. Jeśli tak będzie, to najbliższe 3-4 tygodnie nie powinny nas zaskakiwać nagłymi tąpnięciami czy też wybiciem cenowym na rynku. O wiele ciekawszy może być czerwiec, kiedy to już całkowicie wejdziemy w okres imprez na świeżym powietrzu, którym partneruje gastronomia na świeżym powietrzu oraz z kopyta ruszy sezon turystyczny związany ze zbliżającymi się wakacjami. Jedyne co może niepokoić producentów, hodowców trzody chlewnej to niepewne ruchy na rynku zbożowym, gdzie cena obecnie jest w trendzie wzrostowym. Większość z nas poza produkcją zwierzęcą, ma też produkcję roślinną, jednakże był taki okres (nieco ponad rok temu), gdzie pomimo wysokich stawek za żywiec, byliśmy na granicy opłacalności, co było wywołane bardzo wysokimi stawkami za pasze. Jak będzie teraz? Dobrze by było zachować zdrową relację cenową, gdzie zarówno „zbożowcy” jak i producenci żywca mogliby zarabiać, ponieważ zaburzenie w tej strefie będzie powodowało późniejsze niemiłe konsekwencje dla obu branż.

 

 

Autor: Bartosz Czarniak (Polsus)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu