W Chinach producenci ograniczyli stada loch ze względu na niskie ceny i straty ekonomiczne. Znajduje to obecnie odzwierciedlenie w mniejszej podaży świń rzeźnych. Ceny w Państwie Środka ponownie wzrosły powyżej progu rentowności, poprzez co chiński import wieprzowiny spadnie w 2024 r.
Trwająca od początku 2023 roku redukcja pogłowia loch w Chinach powoli przynosi efekty. Ceny wieprzowiny rzeźnej ponownie rosną. Według ogólnokrajowego badania, we wtorek (28 maja) średnia cena świń rzeźnych wyniosła około 17 CNY (2,16 EUR) za kilogram żywej wagi (LG). W ciągu miesiąca stawka wzrosła o 13% i jest już o 16% wyższa od porównywalnego poziomu z roku poprzedniego. Zdaniem analityków, po wysokich stratach w 2023 roku, opłacalna produkcja trzody chlewnej jest teraz ponownie możliwa.
Zdaniem ekspertów niedawny wzrost cen wynika bardziej ze zmniejszającej się podaży żywca niż z dużego popytu na wieprzowinę. Na koniec kwietnia populacja macior licząca 39,86 mln sztuk była tylko o 0,1% mniejsza niż w poprzednim miesiącu, ale o prawie 3 mln macior, czyli o 6,9% w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku.
Mniejszy import wieprzowiny
W kwietniu ceny żywności w PRL spadły średnio o 1,4% w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Tymczasem wieprzowina była jednym z nielicznych produktów, za które trzeba było zapłacić więcej (+1,4%). Według wstępnych danych, w maju ceny konsumpcyjne nadal rosły, dlatego już pierwsze głosy ostrzegają o osłabieniu popytu.
Krajowa podaż wieprzowiny pokrywająca popyt w tym roku lepiej niż w latach poprzednich doprowadziła do spadku importu. Według statystyk handlu zagranicznego w pierwszej połowie roku spadły one o 310 000 ton, czyli o 29,5%, do 740 000 ton, w porównaniu ze styczniem do kwietnia 2023 r. Dostawy elementów bez podrobów spadły nawet o prawie połowę, do 340 000 ton.
Źródło: ISN