W zeszłym tygodniu w Niemczech ceny wieprzowiny gwałtownie spadły. Obecnie warunki na rynku uległy zmianie i hodowcy liczą na poprawę sytuacji.
W ubiegłym tygodniu nastąpił gwałtowny spadek cen wieprzowiny w Niemczech, co zmusiło rynek do szybkiej reorganizacji. Powodem obniżki cen była duża presja cenowa wywierana przez duże zakłady ubojowe oraz niski popyt na wieprzowinę. Czynniki takie jak zmienna pogoda, początek wakacji letnich oraz brak oczekiwanego wzrostu popytu związanego z Mistrzostwami Europy w Piłce Nożnej przyczyniły się do spadku sprzedaży mięsa.
W efekcie, po tygodniach stagnacji, niemiecki Związek Producentów Żywego Inwentarza (VEZG) obniżył rekomendowaną cenę wieprzowiny o 10 centów do 2,1 euro za kilogram wagi ubojowej. Na giełdzie świń Niemieckiego Stowarzyszenia Hodowców Trzody Chlewnej (ISN) obniżka cen okazała się konieczna, aby możliwa była sprzedaż wszystkich oferowanych zwierząt. Rzeczywista cena wyniosła 2,17 euro za kilogram.
Spadek cen wieprzowiny pociągnął za sobą również obniżenie cen prosiąt. Zmniejszony popyt na tuczniki i rosnąca podaż spowodowały, że VEZG obniżył cenę prosiąt o 6 euro za sztukę. To już drugi tydzień z rzędu, kiedy producenci otrzymują mniej za swoje prosięta. ISN spodziewa się mimo wszystko, że sytuacja na rynku się poprawi. Okaże się to w środę, gdy VEZG ustali nową cenę.
Źródło:
Agrarheute