kojs

kojs

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Nie tylko ASF, ale też Ukraina... Problemy w polskiej i europejskiej produkcji wieprzowiny

Redakcja
rynek tuczników, produkcja wieprzowiny

Mamy okres żniw, czas wzmożonych prac polowych, podczas których stadami trzody chlewnej opiekujemy się z nieco mniejszym zaangażowaniem. W tym czasie najczęściej tak planujemy prace, aby nie musieć dokonywać transakcji handlowych i nie szykować zwierząt do sprzedaży. Oczywiście nie zawsze się to udaje, jednakże temperatura na zewnątrz powoduje, że zwierzęta mniej chętnie pobierają paszę, a przez to i wolniej przyrastają, opóźniając sprzedaż.

Ceny tuczników dyktują rynki europejskie

Widzą to też zakłady w Polsce, które maja problem z zaopatrzeniem się w żywiec na naszym rynku. Nie oznacza to niestety nagłych podwyżek i walki o kolejne partie świń, ponieważ cenę dyktują pozostałe rynki europejskie. I tak w Niemczech cena minimalna nadal utrzymuje się na poziomie 2,10 Euro za kg przy tuszy o zawartości mięsa 57%, co daje obecnie nieco ponad 9 zł za kg. Stawka ta będzie obowiązywać za Odrą przez najbliższe 7 dni. Na naszym krajowym podwórku sytuacja wygląda podobnie jak w ubiegłym tygodniu. Generalnie stawki maksymalne oscylują w granicach 9,00 zł za kg w klasie E, choć słychać też sygnały, że w indywidualnych pertraktacjach zakłady potrafią podnieść tą cenę nawet o 20 groszy. Czy tak jest? – osobiście tego nie doświadczyłem, jednakże otrzymane sygnały przekazuje.

Czy mniejsza podaż na krajowym rynku przełoży się na wyższą cenę tuczników w najbliższym czasie? – przy obecnym kanale zależności, przepływu towarów z i do pozostałych krajów UE – moim zdaniem nie. Nadal cena w Polsce będzie podobna do tej niemieckiej i tylko zwiększony napływ mięsa z krajów UE lub jego brak może tą sytuacje zmienić, a porównując ceny unijnej wieprzowiny do światowej, Europa ma duży problem z uatrakcyjnieniem oferty.

 

ASF i Ukraina to istotne "problemy" w polskiej i europejskiej produkcji wieprzowiny

Niestety, na przestrzeni ostatniego tygodnia uwidoczniły się dwa duże problemy polskiej i europejskiej produkcji wieprzowiny. Pierwszy to ASF. Tak jak wspomniałem wcześniej, okres żniw powoduje, że nasze stada traktujemy nieco luźniej. Dotyczy to szczególnie małych chlewni, dla których trzoda nie jest głównym źródłem utrzymania. Do czego to prowadzi? Niestety, w takich gospodarstwach najłatwiej o błąd, który powoduje zawleczenie choroby z pola do chlewni, a efektem tego są kolejne ogniska ASF i kolejne strefy z ograniczeniami, przez które cierpią przede wszystkim hodowcy, którzy całą swoją produkcję oparli na świniach, a teraz nie mogą sprzedać zwierząt.

Uczulam więc ponownie, nawet tych najmniejszych – wasza odpowiedzialność nie dotyczy tylko waszych gospodarstw, ale i gospodarstw waszych sąsiadów, z którymi żyjecie, rozmawiacie, często są waszymi przyjaciółmi. Uważajmy, aby nasze stada były bezpieczne i wolne od chorób, szczególnie od ASFu.

Kolejny problem, który dotyczy już całej UE to… Ukraina. Ukraina, która toczy wojnę z Rosją, ale w tym wszystkim nie zapomina o innych aspektach życia, w tym o gospodarce. Z jednej strony, taką postawę należy pochwalić, z drugiej strony należy tutaj ostro skrytykować europejskich polityków za krótkowzroczność. Ukraina w branży trzody chlewnej w przeciągu roku z importera stała się wręcz eksporterem mięsa, a jest to efekt nieograniczonego dostępu do unijnego rynku - bez jakichkolwiek obostrzeń jakościowych, które są nakładane na rolników w UE. Albo tutaj urzędnicy podniosą poprzeczkę producentom z Ukrainy, albo obniżą tą poprzeczkę naszym rolnikom, dzięki czemu branża europejskiej wieprzowiny mogłaby przeżyć rozkwit i powrót z atrakcyjnymi stawkami na rynek międzynarodowy. Oczywiście poza wymaganiami jakościowymi są też przepisy prawa budowlano-środowiskowego, ale to już temat na inny tekst, znacznie obszerniejszy…

Autor: Bartosz Czarniak, Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "Polsus"

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu