W ciągu pierwszych pięciu miesięcy tego roku państwa członkowskie Unii Europejskiej sprzedały mniej wieprzowiny do krajów trzecich w porównaniu z tym samym okresem ubiegłego roku. Eksport spadł o około 2%.
Według AMI eksport wieprzowiny z UE do krajów trzecich w dalszym ciągu spadał od stycznia do maja 2024 r. Łącznie kraje UE wyeksportowały w tym czasie 1,7 mln ton, czyli o około 2% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Hiszpania pozostaje największym eksporterem wieprzowiny w UE, z udziałem w rynku wynoszącym prawie jedną trzecią, jednak od początku roku eksport tego kraju spadł. Od stycznia do maja 2024 r. hiszpańscy eksporterzy dostarczyli do krajów trzecich łącznie 0,54 mln ton wieprzowiny, o 4% mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Holandia i Dania zajmują drugie i trzecie miejsce wśród największych krajów dostawców z odpowiednio 0,28 mln ton i 0,26 mln ton wieprzowiny. Tutaj również zanotowano spadki eksportu o 5%. Niemcy zajmują czwarte miejsce z udziałem jednej dziesiątej rynku. W pierwszych pięciu miesiącach tego roku z Niemiec wyeksportowano około 0,16 mln ton wieprzowiny, czyli o 17% więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Na pierwszym miejscu wśród odbiorców unijnej wieprzowiny pozostają Chiny z udziałem ponad jednej czwartej (ok. 0,45 mln t) całkowitego eksportu od stycznia do maja 2024 r.
Źródło: ISN