Po latach stałych spadków liczby ubojów trzody chlewnej w Niemczech, w pierwszym półroczu odnotowano minimalny wzrost o 0,4%, co wynika z aktualnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis).
Według Destatis w pierwszych sześciu miesiącach 2024 r. w całych Niemczech ubito 21,9 mln świń, co oznacza niewielki wzrost o 0,4%, czyli o 78 100 świń więcej w porównaniu z rokiem poprzednim. Ilość wieprzowiny wyprodukowanej w I półroczu 2024 r. wyniosła 2,1 mln ton, o 1,1% (+22 400 t) więcej niż w tym samym okresie ubiegłego roku.
Po raz pierwszy od 2016 roku, po ciągłym spadku ubojów w Niemczech, w pierwszej połowie roku zaobserwowano nieznaczny wzrost produkcji wieprzowiny. Jednak w pierwszej połowie 2016 r. ubito o 7,4 mln świń więcej niż w 2024 r.
Zmniejszył się ubój importowanych świń
96,6% tych świń (21,2 mln) jest pochodzenia krajowego. Również tutaj nastąpił wzrost o 0,4%, czyli 86 600 zwierząt w porównaniu z rokiem poprzednim. W pierwszej połowie roku ubito 734 tys. świń obcego pochodzenia. Oznacza to spadek o 1,1% w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Udział świń obcego pochodzenia w ogólnej liczbie ubitych trzody chlewnej w I półroczu 2024 r. wyniósł 3,4%.
Od lat wieprzowina stanowi największy udział w komercyjnej produkcji mięsa w Niemczech. W I półroczu 2024 r. 62,0% wyprodukowanego mięsa pochodziło z uboju trzody chlewnej. Na kolejnych miejscach plasuje się mięso drobiowe z udziałem 23,0% i wołowina z 14,6%.
Źródło: ISN