Wśród największych producentów trzody chlewnej w UE najwyższy poziom cen notowany jest aktualnie w Hiszpanii (166,2 euro/100kg) i we Włoszech (157,4 euro/100kg).
W Niemczech od czasu afery dioksynowej ceny wzrosły o 1/3 do stanu 154 euro/100 kg.
Najniższe ceny półtusz występują obecnie w Belgii (134,9 euro/100kg), Danii (137,6 euro/100kg) i Holandii (138,1 euro/kg). W Polsce poziom cenowy półtusz osiągnął wartość 145 euro/100 kg (wzrost w ciągu tygodnia o 2,2 %, a od początku roku o nieco ponad 5%).
Rozpoczynający się właśnie sezon grillowy, a także nadchodzące Święta Wielkanocne są czynnikami niewątpliwie wspierającymi wzrost cen wieprzowiny, jednakże z początkiem maja br. spodziewane jest pojawienie się na rynku pierwszych partii półtusz z magazynów w ramach systemu dopłat do prywatnego przechowalnictwa mięsa, co może mieć ujemny wpływ na wysokość jej notowań na rynkach krajów UE.
Źródło: MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna, na podstawie FAMMU/FAPA