Amerykańskie zakłady produkcyjne należące do Smithfield Foods uzyskały zgodę władz rosyjskich na dostawy wieprzowiny do Rosji.
Import został wstrzymany w 2013 r. z uwagi na brak zapewnień Amerykanów dotyczących przekazywania informacji odnośnie podejmowanych działań w celu zapobieżenia eksportu mięsa z pozostałościami hormonu wzrostu raktomapiny. Rosja uprzednio planowała wznowienie importu amerykańskiej wieprzowiny od dn. 10 marca br.
Obecnie Rosjanie zezwolili na dostawy mięsa z dwóch zakładów Smithfield Foods w Północnej Karolinie oraz z czterech chłodni. Import z innych zakładów jest nadal zabroniony, ponieważ Rosjanie nie ufają amerykańskiemu systemowi kontroli weterynaryjnej.
Każdy producent, zainteresowany eksportem wieprzowiny do Rosji, musi przedstawić dowody na niestosowanie w produkcji raktopaminy.
Rosyjskie władze prowadzą również rozmowy odnośnie zwiększenia importu mięsa bawolego z Indii oraz wieprzowiny z Chin. Jest również zainteresowanie większymi dostawami wieprzowiny z Brazylii i Kanady.
Zakaz importu wieprzowiny z UE do Rosji wpłynął negatywnie na kondycję przemysłu mięsnego w tym kraju. Według rosyjskiego związku przetwórców mięsa, od lutego br. produkcja obniżyła się od 7% do 15%.
Ceny wzrosły o 7%, głównie żywca i półtusz wieprzowych. Wzrost cen surowca może
spowodować wycofanie ok. 10% przetwórców mięsa z rynku.
Źródło: FAMMU/FAPA