Ceny średnie obniżyły się wprawdzie kolejny tydzień o parę gorszy (1 grosz na żywcu oraz 3 grosze za E), ale ciężko jest nazwać te kosmetyczne zmiany jakimiś spadkami. Najwłaściwszym określeniem byłoby tu ustabilizowanie sytuacji, z nadzieją raczej na nadejście wzrostów niż z oczekiwaniem na kolejne obniżki. Podwyżki wydają się możliwe po analizie ostatnich danych z Niemiec, które mówią o 8% spadku liczby ubojowej tuczników tydzień do tygodnia.
Spadek podaży tuczników za Odrą podaje się jako główną przyczynę wyhamowania obniżek. Jeśli ilość świń w kolejnym tygodniu również okaże się mniejsza, to być może w środę (14.10.br.) będziemy świadkami odbicia cen u Niemców, wobec których nasze polskie cenniki bardzo rzadko pozostają obojętne.
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 12.10.2015 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,70 do maksymalnie 4,60 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,20-6,10 zł/kg.
Ceny minimalna i maksymalna żywca przez tydzień (od poniedziałku, 05.10.2015 r.) nie zmieniły się. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,13 zł/kg (na podstawie 40 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 4,14 zł/kg. Ceny minimalna i maksymalna za klasę E przez ostatnie 7 dni także nie uległy zmianom. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 32 cenników firmowych) to 5,50 zł/kg. Tydzień temu było to 5,53 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale:2,10-3,10 zł/kg (2,56 zł/kg, na podstawie informacji z 32 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,57 zł/kg.
W Danii na 42. tydzień 2015 roku cena została pozostawiona na poziomie 9,40 DKK/kg (5,33 zł/kg) w klasie E. W Niemczech tuczniki kosztują obecnie 1,42 EUR/kg (6,00 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych odnotowano: obniżkę cen w Niemczech o - 0,03 zł/kg oraz wzrost o - 0,02 zł/kg w Danii.
42. tydzień ubiegłego przyniósł długo wyczekiwane podwyżki cen w Polsce, natomiast w Danii i Niemczech stawki zostały utrzymane, choć wcześniej przeceny były znaczne. W Polsce żywiec kosztował rok temu (poniedziałek 13.10.2014 r.) 3,90-4,80 zł/kg (średnia 4,31 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,35-6,10 zł/kg (średnio 5,72 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,40-3,50 (średnio 2,88 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,1901 zł) tuczniki kosztowały 1,40 EUR/kg (5,87 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5629 zł) 9,40 DKK/kg (5,29 zł/kg).
Dla jeszcze lepszego porównania warto przypomnieć, że dwa lata temu (dokładnie w poniedziałek 07.10.2013 r.) żywiec w naszym kraju kosztował od 5,10 do 6,00 zł/kg, zaś klasa E na wbc od 6,55 do nawet 7,60 zł/kg, w Danii stawka wynosiła 11,90 DKK/kg (przy podobnym kursie korony 1DKK= 0,5621 PLN w przeliczeniu na naszą walutę wychodziło: 6,69 zł/kg), zaś w Niemczech 1,75 euro/kg (przy kursie 1EUR= 4,1925 PLN niemieckie tuczniki w złotówkach kosztowały: 7,34 zł/kg).
1 euro = 4,2273 zł;
1 DKK = 0,5666 zł;
wg NBP z dnia: 12.10.2015
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.