Produkcja mięsa w Niemczech w 2015 roku osiągnęła wartość rekordową. Wg danych Federalnego Urzędu Statystycznego produkcja mięsa wzrosła w porównaniu do roku ubiegłego jeszcze o 0,3 procenta. W roku 2015 osiągnięto zatem 8,22 milionów ton mięsa. Dotychczasowy rekord wynosił 8,20 milionów ton i przypadał na rok 2011.
Jeszcze nigdy nie wyprodukowano w niemieckich ubojniach więcej mięsa niż w 2015 roku. Przyczyny tej sytuacji poniżej.
59,3 milionów świń przeznaczonych do uboju
W roku 2015 w Niemczech ubito 59,3 milionów świń. W porównaniu do roku ubiegłego to 477 900 sztuk więcej. Wzrost nie był spowodowany jednak większą ilością świń importowanych. Wręcz przeciwnie: Liczba importowanych, lecz przeznaczonych do uboju w kraju świń spadła w roku 2015 o 105.000 do 4,3 milionów sztuk (minus 2,4 procenta).
Za to przeznaczono do uboju o 582.900 więcej krajowych świń (plus 1,1 procenta). Niemieckie tuczarnie dostarczyły do ubojni w zeszłym roku łącznie 55,0 milionów świń.
Łącznie produkcja mięsa wieprzowego wzrosła co prawda w porównaniu do roku 2014 o 0,8 % (+ 43.800 ton) do 5,56 milionów ton, jednak nie osiągnęła najwyższego stanu z roku 2011.
3,5 milionów sztuk bydła przeznaczonych do uboju
Liczba bydła przeznaczonego do uboju w przedsiębiorstwach handlowych spadła w porównaniu do roku 2014 o 1,5 % (- 55.100) do łącznie 3,5 milionów sztuk. Ze względu na średnio wyższą wagę ubojową bydła (+ 2,15 kg) wyprodukowana ilość ubojowa spadła jedynie o 0,9 % (minus 9.900 ton) do 1,1 milionów ton.
Wyprodukowano 1,52 miliony ton mięsa drobiowego
W obliczu dynamicznego rozwoju produkcji mięsa drobiowego obserwowanego od 2006 roku w roku 2015 odnotowano po raz pierwszy lekki spadek produkcji. Wyprodukowano 1,52 milionów ton mięsa drobiowego, 0,6% (minus 8.900 ton) mniej niż w roku ubiegłym. Spadek dotknął wszystkich gatunków drobiu.
Źródło: na podstawie agrarheute.com