Środa Popielcowa, a tym samym koniec karnawału i rozpoczęcie postu, w kraju katolickim, jakim jest Polska, nie mogą wpłynąć pozytywnie na wzrost spożycia mięsa. Naturalnie trend jest zupełnie odwrotny, popyt na wieprzowinę spada, a zakłady i ubojnie narzekają na słabnący handel, o czym pisaliśmy już tydzień temu.
Jak podkreślają specjaliści KZP-PTCH, w ostatnim czasie najczęściej dyskutowano zakończenie programu pomocowego do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny. Wydaje się, że Komisja Europejska była zaskoczona dużą popularnością programu, dlatego podjęła decyzję o zakończeniu składania wniosków już po 3 tygodniach od rozpoczęcia. Łącznie w ramach programu z rynku zdjęto 90.000 ton wieprzowiny z czego najwięcej, bo 26.100 ton pochodziło z rynku niemieckiego oraz 19.300 ton z Hiszpanii. Zakończenie programu nie miało jednak znaczącego wpływu na rynek. Dowodzi tego stabilizacja cen w Niemczech, która utrzymuje się od czterech tygodni - twierdzą analitycy związku.
Analiza cen tuczników i macior z dnia 08.02.2016
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 08.02.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,30 do maksymalnie 4,30 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 4,80-5,50 zł/kg.
Ceny minimalną i maksymalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 01.02.2016 r.) z utrzymano na tym samym poziomie. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 3,79 zł/kg (na podstawie 37 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 3,81 zł/kg.
Wg oficjalnych danych portalu CenyRolnicze.pl w ostatni piątek (05.02.br.) maksymalne ceny transakcyjne za żywiec osiągały poziom 4,40 zł/kg. Stawka ta dotyczy partii 200 sztuk sprzedanych w województwie podlaskim o mięsności 59% i średniej wadze 104 kg.
Cena maksymalna za klasę E przez ostatnie 7 dni została obniżona o - 0,10 zł/kg, minimalna została utrzymana. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 5,13 zł/kg. Tydzień temu było to 5,16 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale: 2,00-2,70 zł/kg (2,25 zł/kg, na podstawie informacji z 31 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,22 zł/kg.
W Danii w 6. tygodniu 2016 roku cena została utrzymana na poziomie 8,70 DKK/kg (5,15 zł/kg) w klasie E. W Niemczech tuczniki nadal kosztują 1,31 EUR/kg (5,79 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych odnotowano wzrost zarówno w Danii jak i w Niemczech o + 0,01 zł/kg.
Żywiec kosztował u nas rok temu (poniedziałek 09.02.2015 r.) 3,50-4,50 zł/kg (średnia 3,98 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,00-5,70 zł/kg (średnio 5,35 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 1,60-3,00 zł/kg (średnio 2,34 zł/kg). W Niemczech (przy kursie: 1 euro = 4,1760 zł) tuczniki kosztowały 1,35 euro/kg (5,64 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie: 1 DKK = 0,5610 zł) 8,60 DKK/kg (4,82 zł/kg).
1 euro = 4,4185 zł;
1 DKK = 0,5920 zł;
wg NBP z dnia: 08.02.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
3,30 - 4,30 |
3,30 - 4,30 |
3,10 - 4,00 |
3,50 - 4,50 |
Klasa E na wbc |
4,80 - 5,50 |
4,80 - 5,60 |
4,50 - 5,27 |
5,00 - 5,70 |
Maciory |
2,00 - 2,70 |
2,00 - 2,80 |
1,80 - 2,70 |
1,60 - 3,00 |
Dania |
8,70 |
8,70 |
8,70 |
8,60 |
Niemcy |
1,31 |
1,31 |
1,28 |
1,35 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram
w nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki