Przyszedł czas na konkretne podwyżki. Wprawdzie nie ma nadal mowy o opłacalności produkcji sprzed dwóch czy trzech lat, jednak przez ostatnie 7 dni ceny wzrosły o 20-30 groszy w oficjalnych cennikach ubojni, a rolnicy twierdzą, że stawki transakcyjne są jeszcze o 10-20 groszy wyższe.
Wszystko oczywiście za sprawą Niemców, którzy w ubiegłą środę podnieśli ceny świń rzeźnych do poziomu 1,38 EUR/kg oraz drożejącego euro, które obecnie kosztuje już ponad 4,40 zł.
Analiza aktualnych cen tuczników i macior
Ceny skupu tucznika uzyskane w poniedziałek, 09.05.2016 r., z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,40 do maksymalnie 4,60 zł/kg (netto), a na wbc w klasie E: 5,05-5,89 zł/kg.
Cenę minimalną żywca przez tydzień (tj. od poniedziałku, 02.05.2016 r.) podniesiono o + 0,20 zł/kg, maksymalną o + 0,30 zł/kg. Oferowana średnia cena skupu w wadze żywej to: 4,06 zł/kg (na podstawie 38 cenników firmowych). Tydzień temu średnia ta wynosiła 3,89 zł/kg.
Nasze oficjalne źródła mówią, że w sobotę (07.05.2016 r.) za kilogram żywca można było uzyskać cenę 4,75-4,80 zł/kg przy odstawieniu partii 80-120 szt. o średniej wadze 104-112 kg i mięsności 59,5%.
Cena minimalna za klasę E przez ostatnie 7 dni wzrosła o + 0,25 zł/kg, maksymalna zaś o + 0,27 zł/kg. Średnia cena wystawiana za tę klasę (na bazie 34 cenników firmowych) to 5,49 zł/kg. Tydzień temu było to 5,21 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 2,00-2,90 zł/kg (średnia 2,39 zł/kg na podstawie informacji z 33 firm). Tydzień temu średnia wynosiła 2,31 zł/kg.
W Danii w 19. tygodniu 2016 roku cena została podniesiona do poziomu 9,00 DKK/kg (5,33 zł/kg) w klasie E. W Niemczech w ostatnią środę (04.05.) tuczniki podrożały o + 0,06 EUR/kg kosztują obecnie 1,38 EUR/kg (6,09 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia z perspektywy Polski, za sprawą różnic kursowych oraz realnych podwyżek odnotowano wzrost w Danii o + 0,21 zł/kg oraz w Niemczech o + 0,30 zł/kg.
Ceny tuczników w 2014 roku
Dwa lata temu (12.05.2014 r.) żywiec kosztował 4,20-5,30 zł/kg (średnia 4,80 zł/kg), na wbc w klasie E osiągano poziom 5,75-6,70 zł/kg (średnio 6,29 zł/kg), maciory natomiast oscylowały w granicach 2,50-4,00 (średnio 3,08 zł/kg). W Niemczech (przy kursie 1 euro = 4,1797 zł) tuczniki kosztowały 1,60 euro/kg (6,69 zł/kg), zaś w Danii (przy kursie 1 DKK = 0,5600 zł) 10,60 DKK/kg (5,94 zł/kg).
1 EUR = 4,4123 zł;
1 DKK = 0,5931 zł;
wg NBP z dnia: 09.05.2016 r.
Bieżące notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
|
Żywiec |
3,40 - 4,60 |
3,20 - 4,30 |
3,20 - 4,30 |
3,40 - 4,40 |
Klasa E na wbc |
5,05 - 5,89 |
4,80 - 5,62 |
4,80 - 5,39 |
4,80 - 5,60 |
Maciory |
2,00 - 2,90 |
2,00 - 2,80 |
2,00 - 2,75 |
2,00 - 2,70 |
Dania |
9,00 |
8,70 |
8,70 |
9,60 |
Niemcy |
1,38 |
1,32 |
1,28 |
1,40 |
* ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu.
Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki