Produkcja wieprzowiny na świecie wzrośnie o 2% w 2018 roku i osiągnie 113,1 mln ton – prognozuje USDA w najnowszym raporcie. Podstawą wzrostu produkcji będzie większe światowe pogłowie loch oraz wzrost wagi ubojowej tuczników.
Chiny – największy światowy producent wieprzowiny zanotuje drugi z rzędu wzrost produkcji, który jest wynikiem utrzymywania się wysokich cen. Wzrost popytu w Rosji, na Filipinach i Meksyku będzie stymulował wzrost produkcji wieprzowiny w tych krajach. W USA produkcja wzrośnie o 4%. Eksperci amerykańscy przewidują, że Unia Europejska będzie jedynym dużym producentem na świecie, który zanotuje spadek produkcji.
Światowy eksport wzrośnie o 3% za sprawą zwiększonej konsumpcji w Meksyku, na Filipinach i Ameryce Południowej. Eksport z UE, która pozostanie największym eksporterem na świecie, osiągnie poziom 2,8 mln ton. Utrzymanie eksportu wieprzowiny na tym poziomie będzie dużym wyzwaniem dla unijnych eksporterów z powodu niniejszych dostaw do Chin oraz silnego Euro.
Źródło: KZP-PTCH