Na ceny tuczników oddziałuje kilka elementów. Polska jak i inne kraje UE weszły w sezonowy wzrost podaży tuczników związany z niższymi temperaturami i większymi przyrostami zwierząt. Przejście z upalnego lata do umiarkowanych temperatur jesiennych jest odczuwalne na rynku.
Wysoka koniunktura na wieprzowinę i jej wysokie ceny, notowane od połowy ubiegłego roku, zachęciły producentów świń do zwiększenia produkcji. Wstępne dane Eurostatu wskazują na wzrost pogłowia świń w krajach UE o prawie 1% r/r. W tym samym okresie pogłowie loch wzrosło o ponad 1%. Ze wzrostem liczby macior oraz poprawy efektywności produkcji należy spodziewać się większej liczby ubijanych tuczników w 2018 roku.
Na cenę tuczników w Europie (również w Polsce) ma wpływ sytuacja na rynkach światowych. Przy niskiej cenie tuczników w USA wynoszącej obecnie $1,33 /kg (ok 1,13 €/kg wbc) nadwyżka produkcji jest z powodzeniem lokowana na najbardziej intratnych rynkach azjatyckich. Eksporterzy z państw unijnych, a zwłaszcza z Niemiec, gdzie cena wynosi obecnie 1,50 €/kg, są wypierani z rynków światowych.
Ponadto dochodzi osłabiony popyt na wieprzowinę w Chinach, które stopniowo odbudowują swoją produkcję świń. W krajach Unii Europejskiej pozostaje więc więcej wieprzowiny, co stało się powodem dużego spadku cen w całej Europie w ostatnich kilku tygodniach. Wobec niekorzystnych trendów rynkowych rok 2018 nie zapowiada się optymistycznie dla producentów trzody chlewnej.
Źródło: KZP-PTCH