W bieżącym roku oczekiwane jest zwiększenie potencjału przerobowego o 17,5 mln ton (wcześniej przyrost był oceniany na 12,3 mln ton). Przemysł tłoczenia w 50% wykorzystuje coraz większy potencjał, jednak wykorzystanie wciąż wzrasta.
W sezonie 2011/2012 prawdopodobnie przerobione zostanie 59 mln ton soi – to 7,2% wzrost dzięki popytowi generowanemu przez przemysł paszowy, a także dzięki zapotrzebowaniu na oleje roślinne.
Większość zakładów funkcjonuje w prowincjach przybrzeżnych i opiera się na soi importowanej ze Stanów Zjednoczonych, Brazylii oraz Argentyny.
W sezonie 2010/2011 odnotowany został rekordowy import wynoszący ok. 52,3 mln ton soi (4% wzrost), jednak produkcja w Chinach zmniejszyła się o 10% do 13,5 mln ton, z uwagi na decyzje producentów rolnych o uprawie kukurydzy.
Źródło: FAMMU/FAPA