Spadek produkcji jest odzwierciedleniem przede wszystkim pogorszenia prognoz dla pszenicy miękkiej i kukurydzy. Wzrośnie natomiast produkcja pszenicy durum, jęczmienia, żyta oraz sorgo.
KE przewiduje wzrost zużycia zbóż w UE w nadchodzącym sezonie – do 299,1 mln ton wobec 298 mln ton w poprzednim raporcie. Zużycie na cele konsumpcyjne przewidywane jest w wysokości 65,7 mln ton (65,4 mln ton sezon wcześniej), na cele przemysłowe – w tym do produkcji bioetanolu – na 30,8 mln ton (29,6 mln ton w ubiegłym sezonie), a na cele paszowe – na 168 mln ton (167,2 mln ton sezon wcześniej).
Zapasy zbóż na koniec przyszłego sezonu szacowane są na 33 mln ton wobec 36 mln ton w poprzednim sezonie. Całkowity import zbóż do Unii prognozowany jest na 12,9 mln ton, tj. na zbliżonym poziomie co w kończącym się sezonie handlowym. Eksport zbóż do krajów trzecich przewidywany jest na 22,7 mln ton wobec 23,9 mln ton w bieżącym sezonie.
Spadnie przede wszystkim sprzedaż kukurydzy – o około 1 mln ton do 2,5 mln ton oraz w mniejszym stopniu pszenicy durum – o 200 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA