Areał upraw szacuje się obecnie na 2,870 mln ha, tj. na o 9,5% mniej niż w poprzednim roku. Ucierpiały też uprawy jęczmienia ozimego. Według oszacowań powierzchnia zasiewów tego gatunku wynosi 1,083 mln ha, czyli o ok. 8% mniej w porównaniu do ubiegłorocznego areału. Rolnicy zasiali natomiast więcej zbóż jarych i kukurydzy na polach wymagających dokonania przesiewów.
Powierzchnia upraw żyta szacowana jest na 0,669 mln ha, tj. o 9,3% więcej niż w poprzednim sezonie. Znacząco wzrósł także areał jęczmienia browarnianego – o 29,7% do 0,545 mln ha. Powierzchnia zasiewów pszenicy jarej również jest znacząco większa niż rok wcześniej – w wysokości 0,193 mln ha. Areał kukurydzy na ziarno oceniany jest na 0,529 mln ha (wzrost o 8,4% rok do roku), a kukurydzy paszowej na 2,151 mln ha, czyli o 6,1% powyżej ubiegłorocznego areału.
Źródło: FAMMU/FAPA